azebajan

Ministerul de Externe de la Baku: Armenia a încălcat flagrant Acordul trilateral

Ministerul de externe de la Baku afirmă, referitor la schimburile de focuri de la frontiera armeano-azeră din 3 august, că „Armenia a încălcat Acordul trilateral” şi că „integritatea teritorială a Azerbaidjanului va fi asigurată”.

„Membrii formațiunilor armate armenești ilegale amplasate pe teritoriul Azerbaidjanului, unde este staționat temporar contingentul rusesc de menținere a păcii, au supus la focuri grele pozițiile armatei azere în direcția regiunii Lachin, în urma cărora soldatul Kazimov Anar Rustam oglu a devenit un shehid”, declară autorităţile de la Baku.

Ministerul de externe al Azerbaidjanului a subliniat într-un comunicat de presă că „partea azeră a declarat în mod repetat că Armenia nu-și îndeplinește angajamentele asumate în Acordul trilateral din 10 noiembrie 2020 și că unitățile armate armenești ilegale nu au fost încă retrase de pe teritoriul azer”.

„Incidentul sângeros din 3 august demonstrează încă o dată că Armenia încalcă în mod flagrant Acordul trilateral, precum și că subminează eforturile de normalizare a relațiilor dintre cele două state. Este, de asemenea, un indicator al lipsei de respect din partea Armeniei față de eforturile mediatorilor internaționali”, declară ministerul.

Potrivit acestuia, „toată responsabilitatea pentru incidentul de pe teritoriul Azerbaidjanului îi revine conducerii militare și politice a Armeniei, care încă nu și-a retras formațiunile armate ilegale de pe teritoriul statului vecin”.

„Toate măsurile necesare vor continua să fie luate pentru a asigura securitatea teritoriilor și integritatea frontierelor Azerbaidjanului”, se mai spune în declarația ministerului de externe de la Baku.

Azerbaidjanul a anunţat miercuri, 3 august, că armata sa a ocupat poziţii şi a distrus ţinte armene în enclava Nagorno-Karabah, în cadrul unei operaţiuni militare pe care a denumit-o „Răzbunarea” şi care provoacă temeri privind riscul reizbucnirii unui război azero-armean în această enclavă azeră cu populaţie majoritar armeană, relatează joi Digi24.ro.

Turcan Ana

Ai o noutate?