Președintele țării, Maia Sandu, susține că a încercat să discute despre răpirea judecătorului ucrainean cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, dar deocamdată fără succes, întrucât președintele era plecat în deplasare, iar deocamdată nu se cunoaște când totuși va avea loc discuția. Totuși, Maia Sandu menționează că aceste convorbiri au loc la nivelul consilierilor prezidențiali din cele două state.
”Avem întrebări către partea ucraineană, dar nu am primit prea multe răspunsuri. Echipa mea a încercat să vorbească cu echipa președintelui Zelenski, am avut și o idee să discutăm la nivelul președinților, dar domnul Zelenski era plecat în deplasare, respectiv vedem când se întâmplă aceste lucruri”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la cotidianul.md.
Totodată, președintele Republicii Moldova a menționat că instituțiile statului au avansat foarte mult în ceea ce ține de identificarea persoanelor implicate în acest rapt, confirmând în urma celor raportate, că sunt implicați cetățeni ai Ucrainei, dar și o mașină cu numere diplomatice, cu care ar fi fost scos din țară Ceaus.
”Trebuie să recunoaștem că există mult progres în identificarea persoanelor implicate în această răpire. Despre faptul că sunt implicați și cetățeni ai Ucrainei, au fost și informații publice despre acest automobil cu care acest judecător ucrainean a fost scos din țară. Categoric resping acuzațiile precum că aș fi implicată sau aș fi știut că se pune la cale așa ceva”, mai adaugă Sandu.
În același timp, Maia Sandu, susține că există întrebări și față de Poliția de Frontieră, care e permis, la câteva ore de la rapt, să iasă din țară mașina cu care a fost dus Ceaus, fără a fi verificată.
”Am discutat azi actualizarea acestei informații. În primul rând faptul că asta s-a întâmplat pe teritoriul Republicii Moldova, iar autoritățile nu au știut asta este rău. Întrebarea mea este către Poliția de Frontieră, cum s-a întâmplat că la câteva ore după ce a fost răpit a lăsat un automobil să treacă prin vama fără ca să fie controlat. Este clar că nu a funcționat protocolul și a fost un abuz în serviciu. Resping orice acuzație că aș fi știut și participat la această răpire”, a declarat Maia Sandu pentru în cadrul unei emisiuni live la a unui portal de știri.
Potrivit informațiilor, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, a fost convocat la ministerul de Externe de la Chișinău în data de 9 aprilie. Secretarul de stat, Dumitru Socolan, i-a transmis ambasadorului o notă oficială, prin care a cerut scoaterea imunității diplomatice pentru atașatul miliar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk și cercetarea lui penală.
Nota a fost trimisă ministerului de Externe de la Kiev. Despre aceasta scrie presa din Ucraina. Același lucru l-a menționat și ucraineanul Iurie Butusov, redactor la цензор.нет.
Totodată, Socolan a transmis o notă oficială la Kiev, prin care cere scoaterea imunității diplomatice a atașatului miliar al Ucrainei, Smetaniuk în scopul cercetării lui penale.
Întrucât procuratura moldovenească consideră, în baza probelor, că diplomatul Smetaniuk ar fi cel care la transportat în portbagajul autoturismului cu numere diplomatice pe ex-judecătorul Nicolae Ceaus.
Suplimentar, prin notă se cere permisiunea de a efectua și percheziția automobilului atașatului militar. La fel, conform postării făcute de jurnalist, Maia Sandu încearcă de o săptămână să vorbească cu președintele Volodimir Zelenski, dar acesta nu răspunde la telefon.
MAIE nu a confirmat oficial această informație, menționând că nu comentează deocamdată nici un fel de informații.