Armenii se tem de un nou război

În Armenia, revanșismul exhalează ca un virus preistoric. Robert Kocharyan, reprezentantul acestei contagiuni, a făcut o “mărturisire aproape istorică”. Fostul președinte a declarat public că o mare parte a societății armene respinge revanșismul, se teme de el și, este înspăimântat de personalitatea sa, ca fiind “imaginea unui nou război pe care nimeni nu-l dorește”.  

Kocharyan este un individ viclean, insidios și necinstit din lumea politicii armenești. Iar, Azerbaidjan îl va aduce în fața justiției pentru toate crimele sale împotriva poporului azer și a statalității. Vorbim despre modul în care tot răul pe care acest domn și semenii lui au încercat să-l semene în Caucazul de Sud, mai ales în relațiile dintre Azerbaidjan și Armenia, degenerează cu ochi vizibil. Cum visele și aspirațiile acestui individ destituit și toate “cuceririle” sale politice se năruie, iar el este nevoit să o mărturisească public, strângând din dinți.

Prea multe cuvinte ar fi scrise despre soarta tristă a celui de-al doilea președinte al Armeniei, dar recent a făcut o mărturisire care este mult mai globală în esența sa decât, în principiu, persoana sa.

După cum a fost nevoit să declare Kocharyan, absența lui la nivel de întâlniri sau interviuri ar da impresia că acesta s-a retras pe margine și nu mai este activ în lumea politică. Dar, aparent, acest lucru ar fi fost făcut intenționat. Potrivit politicianului vârstnic și demult discreditat, atunci când s-a elaborat programul, conceptul și foaia de parcurs a mișcării de rezistență, toată lumea a fost de acord că persoana fostului președinte era prea amenințătoare pentru societatea armeană, fiind percepută ca o imagine a unui nou război și a unui pericol, prin urmare, armenii de rând ar fi început literalmente să se ferească de portretul său în rândurile opoziției.

Se pare că tehnologii politici din opoziție au ținut cont de toate acestea, ceea ce înseamnă că există o anumită unitate analitică care funcționează în centrul opoziției armene. Fiind evident că Kocharyan și-a eșuat talentele în lumea politică, a fost totuși implicat în lupta opoziției.  

Totuși, să facem cunoștință cu discursul care l-a făcut pe cel care a fost cândva “lider formidabil” să pară un clovn.

“Imaginea mea, trecutul Karabahului, imaginea învingătorului războiului a înspăimântat o mare masă a poporului nostru, spunând că cineva cu simțul demnității va veni și va încerca să lupte pentru valorile naționale, iar acest lucru ar putea aduce un nou război asupra noastră. Acesta a fost principalul factor care a încurcat toată această sociologie”, a spus Kocharyan.

După dânsul, în cazul unei agresiuni, al unui atac, frica este cel mai puternic instinct și există doar trei posibilități de a răspunde la un atac inamic: “Prima este să lupți pentru viața ta, a doua este să fugi, iar a treia este să te supui sau să te prefaci că ești mort. Este mai mult biologie decât psihologie, ca să spunem așa. Și a funcționat în ceea ce privește comportamentul colectiv al oamenilor noștri. Al doilea factor este reprezentat de revanșiști, oamenii din Karabah din Armenia, cei de modă veche. Acest factor a fost alimentat timp de mulți ani și a lăsat o anumită urmă”.

Iată, așadar, unde au fost gândurile întârziate analiștilor opoziției armene. La biologie și psihologie. Întrebarea e, cu ce se ocupau aceștia la timpul potrivit?

În acest context, declarația lui Kocharyan arată ca un semn de naștere urât pe fruntea unei figuri grotești care întruchipează, poate, tot ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în Armenia de ani de zile – o absurditate sângeroasă, mizantropică și lipsită de sens. Înmulțit de confruntarea “Karabakhi” înstăriți și distinși împotriva tuturor celorlalți “plebei” armeni. Iar acest conflict ascute și fărâmă societatea din interior de ani de zile. Și chiar Kocharyan a fost cel care l-a creat. Așadar, este logic că societatea armeană îl urăște. Și a exprimat-o acum el însuși, după ce a decis să joace în adevăr. Cu speranța că va funcționa.  

Oricum, să mergem mai departe.

“Și așa am început mișcarea de rezistență și, după ce am avut această analiză și evaluare, s-a decis: trebuie să încercăm să neutralizăm această frică, de exemplu, fără a pune imaginea mea în prim-plan sau a reînvia teza artificială a vechi-nou. Pentru a neutraliza cei doi factori menționați, în calitate de cetățean al RA, am participat la marșuri, dar nu mi-am asumat rolul de lider. A funcționat destul de bine”, a spus fostul președinte.

Cu siguranță că sună teribil de patetic, ridicol și cu siguranță nu este deloc “bun”. Iar fraza “Imaginea mea a înspăimântat o mare masă a poporului nostru”, practic ruptă dintr-o carte de benzi desenate negre proaste, arată noroiul care a cuprins întregul crez politic al politicianului renăscut din cenușă. În concluzie, aceasta demonstrează nivelul de autodistrugere nu doar a lui Kocharyan însuși și chiar a revanșismului pe care îl promovează, ci și a conceptului însuși de agresiune și ură inerent strategiei șovinismului radical armean. Societatea armeană, după cum reiese din cuvintele lui Kocharyan, nu acceptă acest lucru; pentru ea, revanșismul și șovinismul sunt o întoarcere directă în trecut, un simbol al ororii și al coșmarului.

În plus, Kocharyan este un subiect înșelător; înclinația sa pentru semiadevăruri se află în esența sa. Așadar, atunci când acest semi-lider spune că este “de temut”, este clar că este lingușitor. Realitatea este mult mai rea – în societatea armeană, el este detestat și nu este văzut ca un simbol al luptei sau al vreunui fel de rezistență, ci mai degrabă ca un atribut al unei oligarhii corupte. 

Acest lucru înseamnă că lecțiile războiului de 44 de zile nu au fost în zadar pentru societatea armeană, în cele din urmă. Acest lucru nu se datorează doar faptului că teama și amenințarea războiului și a dezastrelor sale au provocat o resetare a atmosferei șovinismului și radicalismului armean, care au fost insuflate cu impunitate în mințile oamenilor din diferite părți ale lumii în ultimii treizeci de ani. Lecțiile războiului de 44 de zile și consecințele acestuia au dus la o reînnoire a scării valorilor ca ideologie a armenismului însuși. O ideologie extrem de agresivă și pernicioasă, chiar dacă excludem formele sale extreme.

Dar, după cum știți, dacă o creatură otrăvitoare are prea multă venin în ea, este foarte posibil să moară de una singură. Și pentru a evita un astfel de sfârșit, veninul trebuie eliminat cumva prin vărsare. Este exact ceea ce i se întâmplă acum lui Kocharyan: societatea armeană îl expulzează pur și simplu din pântecele ei ca pe un rudiment toxic.

Cu toate acestea, pentru specificație mai clară, câteva comentarii despre opoziția armeană și despre unitatea foarte analitică a Mișcării de Rezistență  ar fi relevante. La urma urmei, acestea sunt în mod clar încadrate de profitori, dacă nu chiar de mediocri. Care, după cum se dovedește acum, chiar dacă și-au dat seama de pericolul promovării lui Kocharyan ca un lider înflăcărat, și-au continuat munca, dar au eșuat lamentabil cu toate proiectele și previziunile lor. În ciuda sprijinului tangibil al forțelor externe. Astfel, cinele fierbinți, concertele și mitingurile, iar “liderul” însuși  poziționată ca o figură centrală a rezistenței în piețele din Erevan s-au dovedit a fi una dintre cele mai eșuate idei ale revanșiștilor – atât de detestat în societatea armeană este simbolul oricărui războiului și al confruntării în general.

Armenianismul se stinge de la sine – procesul este reflexiv și se desfășoară cu o dinamică categoric pozitivă. 

Autor: Diana Negru

Dosar Media

Ai o noutate?