Anunțul făcut de Bulgaria după ce i-a fost respinsă aderarea la Schengen odată cu România

Şeful statului bulgar i-a acordat preşedintei Greciei ordinul ”Stara Planina” pentru meritele sale în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre Bulgaria şi Grecia.

Acesta a sugerat să ia în considerare cu mare atenţie faptul că, cu cât Sofia aderă mai rapid la Spaţiul Schengen, cu atât ţara va putea mobiliza mai repede forţe şi fonduri de la graniţele cu Grecia şi România şi să le redirecţioneze către frontiera externă a Uniunii Externe, cea cu Turcia, relatează agenţia bulgară Novinite, citată de News.ro.

”Acest lucru înseamnă că aceste ţări vor fi mai relaxate, că Bulgaria va păzi şi mai solid această frontieră externă pentru UE. Bulgaria a îndeplinit toate criteriile tehnice în vederea aderarării la Schengen din 2011. Bulgaria, cu bună-credinţă, a generat două noi inspecţii lunile trecute. Rezultatele sunt excelente. Nu acceptăm impunerea continuă a unor condiţii suplimentare care sunt complet în afara criteriilor de apartenenţă la spaţiul Schengen”, a subliniat Radev.

Şeful statului bulgar a spus că se aşteaptă la muncă privind toate nivelurile diplomaţiei şi şi-a exprimat speranţa că raţiunea va învinge.

”Este extrem de ilogic în condiţii de criză – de securitate, economică, socială, pentru noi să menţinem Bulgaria şi România în afara Spaţiului Schengen. Această decizie duce la o pierdere de oportunităţi economice, duce la un obstacol puternic nu numai pentru economiile noastre. Să nu uitam cine este cel mai mare investitor din Bulgaria – Olanda, care este al doilea cel mai mare investitor din Bulgaria? – Austria. Si fac un apel la liderii de stat din aceste ţări să nu ia decizii împotriva propriei economii, care beneficiază de condiţiile bune pe care Bulgaria le oferă. Sunt convins că anul viitor, muncind din greu, atât România, cât şi Bulgaria se vor alătura Spaţiului Schengen”, a adăugat el.

Rumen Radev a primit-o la Sofia pe preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou.

”Grecia sprijină constant aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen. Credem că Bulgaria a îndeplinit de mult criteriile prestabilite necesare. Aderarea sa nu ar trebui să mai fie amânată. Acest lucru este confirmat şi de evaluările repetate ale CE. Finalizarea procesului în vederea aderării Bulgariei şi României este dictată şi de conjunctura geopolitică din regiunea noastră. Numeroasele provocări necesită întărirea familiei europene şi demonstrarea solidarităţii între statele membre ale UE. Şi ca toate problemele şi dezacordurile din cadrul unei familii şi din cadrul familiei europene, cel mai bine este să rezolvăm problemele prin dialog. Şi este foarte important ca eforturile depuse de ambele părţi să nu fie singure. Trebuie să existe solidaritate din partea tuturor statelor membre”, a spus Katerina Sakellaropoulou.

Radev a mulţumit pentru sprijinul sistematic oferit de Grecia în ceea ce priveşte apartenenţa la Spaţiul Schengen, la Zona Euro, la OCDE şi a subliniat perspectivele bune de cooperare în domeniul energiei.

”Perspectivele de dezvoltare a cooperării dintre Grecia şi Bulgaria în domeniul energiei sunt strălucitoare. Şi acest lucru se datorează mai multor factori. Nu doar poziţia geografică a celor două ţări ale noastre, nu doar experienţa şi natura sistemelor noastre energetice, ci de asemenea, voinţa politică puternică a leadershipului de stat al celor două ţări de a continua şi aprofunda această cooperare”, a subliniat el.

Construcţia terminalului de gaze lichefiate din Alexandroupolis este preconizată să fie finalizată într-un an, construcţie la care Bulgaria participă cu 20%. Sofia este interesată şi de construcţia celui de-al doilea terminal, ”Trakia” în acelaş loc, a precizat Radev.

În plus, în prezent se construieşte linia de transport între Nea Santia şi Maritsa Iztok, ceea ce ar trebui să contribuie la o conectivitate şi mai mare a sistemelor energetice ale Bulgariei şi Greciei.

”În prezent, este în desfăşurare procedura de dublare a capacităţii de stocare subterană a gazelor din Chiren, ceea ce permite nu numai Bulgariei, ci şi Greciei să îşi echilibreze sistemul de transport de gaze, întrucât fără un depozit subteran de gaze de mare capacitate, chiar importul de gaz lichefiat nu poate fi echilibrat. Bulgaria şi Grecia sunt interconectate în acest sens”, a mai spus Radev.

El a mai evocat că Bulgaria are în vedere reluarea proiectelor pentru viitoarea energie nucleară, deoarece are cea mai importantă resursă – oameni capabili, calificaţi, experimentaţi privind funcţionarea în siguranţă a centralei nucleare, iar acesta este un proiect pe care ”împreună îl putem dezvolta în viitor”.

”Suntem interconectaţi atât în ceea ce priveşte gazul, cât şi în producţia de energie electrică şi în viitor în sistemele de stocare a acestei energii. În acest fel, Bulgaria şi Grecia devin un hub de producţie, de transport, de stocare a energiei, care va putea echiliba sistemele energetice ale vecinilor şi partenerilor noştri”, a adăugat Radev.

Şeful statului bulgar i-a acordat preşedintei Greciei ordinul ”Stara Planina”pentru meritele sale în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre Bulgaria şi Grecia.

Dosar Media

Ai o noutate?