Anul 2022 este oficial declarat „Anul Șușa” în Republica Azerbaidjan – Orașul se află acum în proces de reconstrucție

Anul 2022 este oficial declarat „Anul Șușa” în Republica Azerbaidjan de către Președintele, Ilham Aliyev. Orașul Șușa,  cunoscut ca fiind Conservatorul Caucazului și leagănul culturii din Azerbaidjan, a fost fondat în 1752 de către conducătorul Karabahului, Panahali khan, prin urmare, anul acesta se împlinesc 270 de ani de la această istorie glorioasă. Situată în regiunea istorică Karabakh din Azerbaidjan, Șușa, este cunoscută pentru frumusețea sa unică, natura, turnurile de piatră, monumentele antice, izvoarele, floarea endemică din Karabakh numită “Kharibulbul” și caii rari și faimoși din Karabakh.

De asemenea, Șușa a oferit multe personalități istorice cât și Azerbaidjanului atât și lumii prin umrare, este considerat orașul muzicii și al poeziei.  Acest oraș este patria unor figuri proeminente din istoria Azerbaidjanului, precum poetul, fondatorul genului realismului în poezia azeră, omul de stat și diplomatul, vizirul khanului Karabah – Molla Panah Vagif, generalul de artilerie și Ministrul Apărării al Republicii Democrate Azerbaidjan – Samad bey Mehmandarov, compozitorul și autorul primei opere din lumea orientală – Uzeyir Hajibeyli, dramaturg și satiric, creator al Societății Scriitorilor de Teatru din Azerbaidjan – Abdurahim bey Hagverdiyev, celebru tenor de operă, interpret de muzică populară și unul dintre fondatorii artei vocale și ai teatrului muzical național din Azerbaidjan – Bul-Bul, autorul muzicii și al libretului primului balet din lumea Orientului Afrasiyab Badalbeyli și, în sfârșit, Khurshidbanu Natavan, fiica ultimului conducător al khanului Karabakh, poetesă și filantrop azer.

Astăzi, orașul Șușa își reface propriul aspect istoric și cultural. Orașul se află acum în proces de reconstrucție și de refacere.

Guvernul Azerbaidjanului a acordat o mare atenție păstrării tuturor urmelor și moștenirilor istoriei antice a regGuvernul Azerbaidjanului a acordat o mare atenție păstrării tuturor urmelor și moștenirilor istoriei antice a regiunii. Pe lângă reconstrucția și refacerea vechilor monumente musulmane și moschei, sunt renovate și vechile biserici creștine. Al doilea mare și cel mai vechi oraș din Karabah, Șușa, a primit un suflu nou și o nouă viață. Prin urmare, arta străveche de a țese covoare din Karabah va fi restaurată, precum și creșterea cailor de renume mondial din Karabah, împreună cu jocul tradițional de călărie din Karabah – “Chovgan” – care este înscris pe listele patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Trebuie menționat faptul că caii din Karabah au fost dăruiți reginei Regatului Unit, iar spectacolul anual al cailor din Karabah este prezentat cu ocazia zilei de naștere a reginei.  Fiind leagănul culturii și al muzicii azere, festivalul anual “Kharibulbul” a fost reînviat, precum și zilele tradiționale de poezie în semn de omagiu adus lui Molla Panah Vagif.

De asemenea, pentru anul viitor, Șușa este nominalizată pentru a fi capitala culturală a lumii turcești în cadrul Organizației Internaționale a Culturii Turce.  Datorită istoriei și patrimoniului cultural bogat, Șușa, în perspectivă, este considerată un loc favorabil pentru diferite evenimente internaționale și un punct de întâlnire a diferitelor culturi.

Un text semnat de Adelina Russo

Dosar Media

Ai o noutate?