Foto: deschide.md

Alexandru Tănase: Legea cu privire la SIS nu trebuia promulgată, însă nu e și cazul lui Dodon

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că legea ce prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, nu trebuia promulgată de către președintele în exercițiu, Igor Dodon. Astfel, președintele ar fi trebuit să acționeze în spiritul loialității față de constituție și în spiritul respectului pentru Curtea Constituțională.

”În mod normal, Președintele ar fi trebuit să acționeze în spiritul loialității față de constituție și în spiritul respectului pentru Curtea Constituțională și să nu promulge legea până când toate dubiile de constituționalitate nu ar fi fost eventual eliminate. Dar din păcate acesta nu este cazul lui Igor Dodon. Referitor la efectele promulgării. Legea fiind suspendată, promulgarea și publicare acesteia nu produce nici un efect juridic. Controlul a priori inițiat de deputatul Sergiu Litvinenco s-a transformat în mod automat în control a posteriori. Legea rămâne a fi suspendată în continuare, fără sa producă vreun efect juridic, până când Curtea Constituțională nu se va pronunța asupra constituționalității sau neconstituționalității acesteia”, afirmă fostul președinte al CCM, Alexandru Tănase.

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat legea, votată săptămână trecută în două lecturi de Parlament, care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui, în subordinea Legislativului.

Asta deși, Legea prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova a fost suspendată luni de către Curtea Constituțională.

Dosar Media

Ai o noutate?