Foto: Guliver/GettyImages

Alegeri – Cine va conduce Germania după Angela Merkel

Alegeri – Cine va conduce Germania după Angela Merkel.

Alegătorii germani votează azi pentru noul parlament federal și implicit pentru noul guvern care va conduce țara după retragerea actualului cancelar Angela Merkel.

Două partide intră cu șanse de a conduce acest executiv. Este vorba despre conservatorii lui Merkel și social-democrații, în prezent partenerul lor junior în guvernul de la Berlin. Cu un scor electoral ceva mai mic, Verzii și liberalii se pregătesc și ei să facă parte dintr-un viitor guvern.


Doi oameni pentru funcția de cancelar

Cursa pentru postul de cancelar al Germaniei se duce între doi oameni: social-democratul Olaf Scholz și conservatorul Armin Laschet. Cei doi candidați cu șanse mari la șefia cancelariei sunt social-democratul Scholz și conservatorul Laschet. Au încercat amândoi să o emuleze pe Merkel, pentru a-și asigura succesul în campanie.

Singurul lucru clar, pe care comentatorii l-au remarcat în mai multe rânduri, este că politica Germaniei nu va suferi o schimbare radicală.

Sfârșitul erei Merkel în Germania

După un deceniu și jumătate, epoca Angelei Merkel la șefia guvernului de la Berlin a ajuns la final. Și pentru că ea singură a ales să nu participe la scrutinul de duminică. Asta înseamnă că va deveni primul cancelar care părăsește puterea din propria voință.

Merkel ar putea deveni și cel mai longeviv lider modern al țării, dacă formarea guvernului va avea loc după 17 decembrie.

Merkel se retrage de la guvernare la 67 de ani, într-un moment în care nivelul său de popularitate este la cote mari în Germania și în alte colțuri ale lumii.

Un sondaj Pew Research în 16 țări din întreaga lume a arătat că 77% dintre cei chestionați au încredere în Merkel. Același studiu arată că 79% au o părere pozitivă despre Germania.

Cota de încredere acordată lui Merkel o depășește pe cea acordată altor lideri globali. Ea îi depășește pe Joe Biden, Emmanuel Macron, Vladimir Putin sau Xi Jinping, scrie Politico.

Dosar Media

Ai o noutate?