Alarmant! Inflația se apropie de 9% în Moldova – cât de mult s-au scumpit produsele alimentare

Alarmant! Inflația se apropie de 9% în Moldova – cât de mult s-au scumpit produsele alimentare

Rata anuală a inflaţiei a constituit 8,81% în octombrie 2021, a anunțat miercuri, 10 noiembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM)

Indicatorul a crescut notabil, comparativ cu luna anterioară. În septembrie,  inflația a fost de6,68%, iar în august – de 4,64%.

„Cel mai probabil, anul 2021 îl vom finaliza cu o inflație de 2 cifre, de peste 10%”, a comentat imediat, pe blogul său, expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, 8,81% este cea mai înaltă rată a inflației din ultimii șase ani.

„Inflația de până acum nu include scumpirea operată la gazele naturale”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

O inflație de 5%, cu plus, minus o jumătate de procent, era considerată în anii trecuți de BNM „optimă pentru dezvoltarea economiei” moldovenești.  

BNM a recunoscut într-un raport recent, că inflația va fi mult mai mare decât prognozase inițial, la începutul anului, și aceasta, în primul rând, din cauza presiunilor inflaționiste din exterior, din cauza scumpirilor pe plan internațional.

Inflația poate atinge un nivel alarmant, de 14-15% în următoarele luni, potrivit prognozelor unor experți economici, dar și estimărilor făcute în cel mai recent raport al său de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Produsele alimentare s-au scumpit cu 13% în 12 luni și cu 2% într-o lună

În paralel, Biroul Naţional de Statistică (BNS) a informat miercuri, 10 noiembrie,  că prețurile medii de consum au crescut cu 8,81% în luna octombrie 2021, comparativ cu luna octombrie 2020 (în ultimele 12 luni).

Astfel, produsele alimentare s-au scumpit cu 12,73% în octombrie 2020 – octombrie 2021, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,02%, iar tarifele la serviciile prestate populaţiei s-au majorat cu 1,64%.

Comparativ cu septembrie 2021, preţurile medii de consum au crescut cu 2,12% în luna octombrie 2021.

„În luna octombrie 2021, indicele prețului de consum a crescut cu 2,1% – cea mai mare creștere din ultimii 11 ani. Precedentul anti-record a fost stabilit în februarie 2010, când preturile au crescut cu 2,3%”, a comentat Veaceslav Ioniță.

„Locomotiva creșterilor de până în prezent o reprezintă produsele alimentare, care în luna octombrie s-au scumpit cu 4%, ceea ce este un record absolut pentru ultimii 21 ani”, a precizat expertul.

O creștere mai mare decât aceasta a fost înregistrată doar în anul 2000, când în luna iunie produsele alimentare s-au scumpit cu 7%, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, „prețurile și-au accelerat creșterea din iulie 2021”.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?