Aderarea la UE a Republicii Moldova se cam amână – Ambasadorul UE la Chișinău declară că europenii nu vor ocoli procedurile de durată de aderare

Uniunea Europeană nu va ocoli procedurile stabilite pentru pregătirea unei opinii referitoare la cererile de aderarea a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei. Declarația aparține șefului Delegației UE la Chișinău, Janis Mažeiks.

În cadrul unui interviu televizat, oficialul a precizat că țara noastră va parcurge aceleași proceduri prin care au trecut și restul statelor membre ale comunității, informează IPN. Potrivit lui, solicitările celor trei state sunt examinate la Bruxelles.

”Este primul pas, pe care orice țară care dorește să devină membră a Uniunii Europene trebuie să-l facă. Printre primele etape a fost decizia Consiliului Uniunii Europene de a cere Comisiei o opinie în acest sens. Sarcina Comisiei este să pregătească această opinie cu referire la cererile Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Uniunea Europeană nu va ocoli, nu va ignora anumite reguli, procedurile se vor desfășura la fel ca în trecut”, a spus Mažeiks în studioul emisiunii „Prime Time” de la Prime.

Referindu-se la probleme transnistreană, reprezentantul UE în țara noastră a precizat că reglementarea pașnică a conflictului este una dintre prioritățile comunității europene. Conform lui, UE își construiește relația cu țara noastră recunoscându-i integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute internațional, însă nu se arată surprins de solicitarea declarării independenței, menționând că asemenea declarații nu sunt noi, însă nu schimbă relația Republica Moldova-UE.

”Uniunea Europeană își construiește relația cu toată țara. De exemplu, acordul de Asociere și cel de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană și această regiune beneficiază foarte mult de acordul de Comerț Liber, ceea ce înseamnă că această regiune este implicată în relația cu Uniunea Europeană”, a mai spus ambasadorul.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat despre semnarea cererii de aderarea la UE pe 3 martie. S-a înctâmplat pe fundalul războiul din UCraina, izbucnit după invazia Rusiei, dar și înaintarea solicitărilor similare de către Georgia și Ucraina.

Sursa: realitatea.md

Turcan Ana

Ai o noutate?