”Acuzațiile neîntemeiate formulate de Pelosi împotriva Azerbaidjanului sunt inacceptabile” – Reacția Departamentului Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan

Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova anunță într-un comunicat de presă reacția Departamentului Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan cu privire la discursul președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, N. Pelosi, în timpul vizitei sale în Armenia.

Potrivit comunicatului de presă emis de Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, declarația făcută de președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în timpul vizitei sale în Armenia la 18 septembrie 2022, distorsionează situația din regiune și este profund regretabilă. ”Acuzațiile neîntemeiate și nedrepte formulate de Nancy Pelosi împotriva Azerbaidjanului sunt inacceptabile.”

Incidentul care a avut loc la frontiera estimată, care nu este încă delimitată, în noaptea de 12 spre 13 septembrie 2022, a fost o provocare militară pe scară largă din partea Armeniei împotriva Azerbaidjanului, iar această provocare a fost oprită de forțele armate ale Azerbaidjanului, iar suveranitatea și integritatea teritorială a țării au fost asigurate. În prezent, regimul de încetare a focului este respectat, iar escaladarea situației a fost evitată. Toată responsabilitatea pentru escaladarea situației din regiune și pentru provocarea pe scară largă revine conducerii politico-militare a Armeniei.

În general, N. Pelosi este cunoscută ca un politician pro-armean, iar prezența unor membri pro-armeni ai Congresului în delegația sa în Armenia este o dovadă clară a acestui lucru. Având în vedere că se apropie perioada alegerilor mandatului pentru Congresul SUA, se pare că N. Pelosi folosește această vizită pentru agenda sa politică internă și pentru a obține sprijinul cercurilor de lobby armean din SUA. Este inacceptabil să se transfere intrigi politice și interese de lobby de pe agenda politică internă a SUA în regiunea Caucazului de Sud prin intermediul Armeniei.

Cu părere de rău, subliniem că N. Pelosi, care vorbește despre justiție, nu a manifestat nicio poziție cu privire la politica de agresiune a Armeniei împotriva Azerbaidjanului, la ocuparea teritoriului Azerbaidjanului timp de aproape 30 de ani, la purificarea etnică a sute de mii de azeri și la alte asemenea crime grave pentru care este responsabilă Armenia. Declarațiile oferite de N. Pelosi în timpul vizitei sale în Armenia ar trebui să fie considerate ca o intervenție a propagandei armenești. Aceasta este o lovitură serioasă pentru eforturile de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan. Astfel de pași unilaterali și declarații neîntemeiate nu servesc la consolidarea păcii fragile din regiune, ci, mai degrabă, la escaladarea tensiunilor.

informează Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova

Dosar Media

Ai o noutate?