Donald Trump și-a lansat candidatura pentru cursa prezidențială din 2024

Fostul președinte american Donald Trump și-a anunțat oficial candidatura la Casa Albă pentru alegerile din 2024, spunându-le susținătorilor săi de la complexul său Mar-A-Lago din Palm Beach, Florida, că „recuperarea Americii începe chiar acum”, scrie Europa Liberă.

Trump a făcut anunțul pe 15 noiembrie, la o săptămână după ce câștigurile obținute de Partidul Republican în alegerile de la mijlocul mandatului au fost mai mici decât se așteptau, iar mulți dintre candidații pe care i-a susținut fostul președinte nu au reușit să câștige.

Trump a minimalizat criticile celor care l-au învinuit că i-a îndepărtat pe alegători de republicanii pe care i-a susținut și s-a concentrat pe cei care au câștigat, salutând preluarea de către republicani a Camerei Reprezentanților la doar câteva ore după ce numărul de victorii a depășit majoritatea de 212 locuri.

Donald Trump, mogul imobiliar miliardar, câștigător-surpriză în 2016 în competiția electorală cu fostul secretar de stat american și prima doamnă Hillary Clinton, a declarat că nu candidează din cauza politicii, ci datorită iubirii sale pentru Statele Unite.

„Pentru a face America măreață și glorioasă din nou, îmi anunț în această seară candidatura la funcția de președinte al Statelor Unite”, a spus Trump în fața unei audiențe de câteva sute de susținători, membri ai clubului și a presei adunate. „Candidez pentru că lumea nu a văzut încă adevărata glorie a ceea ce poate fi această națiune”.

„Voi lupta cum nu a mai luptat nimeni”

Trump a declarat că, în timpul celor patru ani de mandat, a reușit să realizeze securizeze frontiera sudică, să pună capăt unor acorduri comerciale „inechitabile”, după cum s-a exprimat el, și să-i protejeze pe americani de atacurile teroriste, într-un mandat în care inflația a fost scăzută, la fel și șomajul, piața bursieră a înregistrat creșteri, iar prețul benzinei a fost în scădere.### VEZI ȘI… ###Alegeri în SUA | Vor urma doi ani de blocaj politic, spun analiștii

El a promis să „lupte așa cum nimeni nu a mai luptat vreodată” de acum până în ziua alegerilor din noiembrie 2024.

Trump a pierdut alegerile din 2020 în fața președintelui democrat Joe Biden, dar a refuzat să își recunoască înfrângerea, susținând că a pierdut din cauza fraudelor electorale. Oficialii electorali federali și de stat și propriul procuror general al lui Trump au declarat că nu există dovezi credibile că alegerile din 2020 au fost viciate.

În timpul celor patru ani de mandat, Trump a intrat în istorie, fiind primul președinte care a fost pus sub acuzare de două ori. Cea de-a doua punere sub acuzare a fost din cauza atacului lansat de susținătorii săi asupra Capitoliului SUA în încercarea de a opri preluarea pașnică a puterii, la 6 ianuarie 2021.

Trump se confruntă, de asemenea, cu o serie de anchete penale, inclusiv cu o investigație a Departamentului de Justiție privind sute de documente clasificate care au fost descoperite în cutii și sertare la clubul său Mar-a-Lago.

Dosar Media

Ai o noutate?