”Noua UE” sau ”Comunitatea Politică Europeană” – este în curs de implementare ideea unei noi asociații politice informale

În Europa, este în curs de implementare ideea unei noi asociații politice informale, numită Comunitatea Politică Europeană, scrie haqqin.az .

După cum s-a raportat anterior, în urmă cu câteva luni a fost inițiată de președintele francez Emmanuel Macron, deși se știe că autorul ideii este fostul premier britanic Boris Johnson.

Cu toate acestea, indiferent cine a venit cu ideea „Comunității Politice Europene”, ideea însăși a apărut în contextul nerealismului absolut al aderării accelerate a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Ulterior, Charles Michel, președintele Consiliului Uniunii Europene și colaborator politic apropiat al lui Macron, a dezvoltat această idee, propunând includerea în noua structură a mai multor țări din afara UE. Și nu doar Ucraina, ci și Azerbaidjan, Georgia, Armenia și Moldova.

Potrivit ideii, „comunitatea politică europeană” va fi o asociație informală, care va fi angajată în consultări pe probleme de politică, securitate, economie și infrastructură europeană. Crearea sa este planificată să coincidă cu summitul UE care va avea loc la Praga la 6 octombrie.

EURACTIVE.com, organismul de difuzare a Uniunii Europene, relatează că la summitul fondator al „comunității politice europene” va participa Liz Truss, prim-ministrul Marii Britanii, despre care se știe că a părăsit UE în urmă cu mai mulți ani.

Într-un fel, această știre poate fi catalogată drept senzațională, deoarece în urmă cu doar trei luni, Liz Truss a anunțat în parlamentul britanic că nu va participa la noul format organizat de Uniunea Europeană. Se crede că prim-ministrul britanic și-a schimbat poziția din cauza includerii pe agenda summitului de la Praga a unor chestiuni precum securitatea energetică și problema migranților.

În plus, Londrei i s-a promis oficial că UE nu va interveni în activitatea noii structuri.

Prezența lui Liz Truss la summitul fondator al „comunității politice europene” ar putea însemna o reînnoire a relațiilor diplomatice mai strânse între Londra și Bruxelles la aproape trei ani de la „divorțul” Regatului Unit de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, mulți parlamentari conservatori britanici rămân sceptici în ceea ce privește aderarea la noua organizație europeană.

Potrivit EURACTIVE.com, rămâne neclară eficiența noii structuri europene, care include, de exemplu, Turcia și Israelul, care tocmai au restabilit relațiile diplomatice, precum și Azerbaidjanul și Armenia, ale căror negocieri de pace au intrat în impas. În plus, mulți consideră că noua comunitate sau forum european ar putea dubla activitățile unor organizații precum G20, OSCE și Consiliul Europei.

Potrivit EURACTIVE.com, se așteaptă ca Praga să găzduiască discuții între liderii Turciei și Armeniei, care vor participa la summitul fondator al „comunității politice europene”.

În ceea ce privește Azerbaidjanul, participarea sa la summit nu a fost încă confirmată oficial – președintele Ilham Aliyev se află în prezent într-o vizită oficială în Bulgaria.

Cu toate acestea, potrivit EURACTIVE.com, participarea la summitul de la Praga a fost deja inclusă în programul de lucru al șefului statului azer.

Dosar Media

Ai o noutate?