Ilham Aliyev: “Azerbaidjanul joacă un rol important în procesul de transport între China și Europa

La 15 septembrie, președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, s-a întâlnit la Samarkand cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, scrie caliber.az

În cadrul întâlnirii, președintele Xi Jinping i-a transmis felicitări președintelui Ilham Aliyev cu ocazia celei de-a treizeci de aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice dintre Azerbaidjan și China, precum și a înființării partidului “Yeni Azerbaidjan”. Șeful statului a menționat că relațiile dintre Azerbaidjan și China sunt de parteneriat strategic și se dezvoltă la un nivel înalt. “Apreciem foarte mult importanța pe care o acordați dezvoltării legăturilor dintre Azerbaidjan și China. Susținem dezvoltarea cuprinzătoare a legăturilor noastre la un nivel strategic”, a declarat Xi Jinping.

Președintele Ilham Aliyev a subliniat că a fost foarte încântat să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping, amintindu-și cu satisfacție întâlnirile anterioare, în special a apreciat vizita sa în Republica Populară Chineză în 2019 pentru participarea la forumul “O centură, un drum”. De asemenea, șeful statului a atras atenția asupra faptului că relațiile dintre Azerbaidjan și China au un caracter de parteneriat strategic și că țările noastre cooperează cu succes în multe domenii.

Mulțumindu-i președintelui Xi Jinping pentru că felicitarea cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a partidului “Yeni Azerbaidjan”, președintele Ilham Aliyev a declarat că relațiile dintre partidele de guvernământ din cele două țări sunt foarte bune. Subliniind faptul că aniversarea de treizeci de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Azerbaidjan și China a fost marcată cu rezultate de succes, șeful statului a spus că între țări există o cooperare foarte utilă și fructuoasă în toate domeniile.

Președintele Ilham Aliyev a declarat că a apreciat foarte mult sprijinul acordat de China Azerbaidjanului în combaterea pandemiei COVID-19 și a considerat că Azerbaidjanul a fost una dintre primele țări care a început procesul de vaccinare datorită vaccinurilor primite din China drept un exemplu de solidaritate.

Președintele azer a subliniat că există mari perspective de cooperare și parteneriat în cadrul proiectelor “Coridorul Mijlociu” și “O centură, un drum”. Șeful statului a subliniat că Azerbaidjanul a jucat un rol important în procesul de transport între China și Europa și că capacitățile de transport și logistică ale țării sunt de mare importanță în transportul internațional de mărfuri. Azerbaidjanul sprijină pe deplin transportul de mărfuri din China către Europa și înapoi pe calea ferată și prin alte mijloace de transport.

Președintele Ilham Aliyev a declarat că Azerbaidjanul desfășoară lucrări de reconstrucție și reabilitare pe scară largă în teritoriile eliberate de sub ocupație. Multe companii chinezești au decis, de asemenea, să participe la aceste lucrări. Azerbaidjanul salută implicarea mai activă a companiilor chineze în aceste proiecte.

Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, a menționat că țara sa sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Azerbaidjanului și apreciază sprijinul acordat de Azerbaidjan pentru integritatea teritorială și suveranitatea Chinei. Președintele Xi Jinping a subliniat că non-interferența în afacerile de stat este un principiu important.

Președintele Ilham Aliyev a declarat că Azerbaidjanul a sprijinit întotdeauna integritatea teritorială și suveranitatea Chinei, iar el a apreciat întotdeauna sprijinul fără echivoc al Chinei pentru integritatea teritorială a Azerbaidjanului și și-a exprimat recunoștința față de Xi Jinping pentru acest lucru. Președintele azer a subliniat că non-interferența în afacerile interne ale statelor este, de asemenea, unul dintre principiile de bază ale Azerbaidjanului. Șeful statului a atras atenția asupra faptului că Azerbaidjanul susține întotdeauna asigurarea supremației normelor și principiilor dreptului internațional și a spus că țara, în calitate de președinte al Mișcării Nealiniate din 2019, își continuă activitățile în această direcție. Președintele Ilham Aliyev a subliniat că integritatea teritorială este un principiu fundamental al dreptului internațional, care trebuie respectat de către toți.

Șeful statului a subliniat, ca parte a cooperării umanitare, importanța consolidării legăturilor dintre orașe, a creșterii schimburilor de studenți, precum și a cooperării în domeniul turismului. Președintele Azerbaidjanului și-a exprimat încrederea că, după încheierea definitivă a pandemiei, schimburile de turiști între cele două țări vor fi readuse la nivelul de dinaintea pandemiei COVID-19. Șeful statului a reiterat că China este un prieten și un partener strategic al Azerbaidjanului.

Aceștia au vorbit despre dezvoltarea relațiilor comerciale și economice, creșterea cifrei de afaceri, încurajarea investițiilor, perspectivele mari de cooperare în domeniul energiei, agriculturii, transporturilor, logisticii, comerțului electronic, transportului rutier și în alte domenii și au subliniat importanța extinderii schimburilor de studenți și a stabilirii de legături directe între orașele țărilor noastre.

În concluzie, șefii de stat au subliniat că eforturile comune vor continua să aprofundeze și să dezvolte în continuare legăturile noastre.

Dosar Media

Ai o noutate?