Cursa valutar – Cât costă euro și dolarul pe 14 martie.
BNM a stabilit pentru 14 martie 2022 un curs de 18 lei și 37 de bani pentru un dolar american. Valoare monedei euro scade, aceasta va fi tranzacționată cu 20 de lei și 23 de bani. Leul românesc este cotat la 4 lei și 8 bani. Rubla rusească va costa doar 14 bani, iar hrivna ucraineană valorează 60 de bani.
Expertul economic Veaceslav Ioniță susține în cea mai recentă analiză a sa că Banca Națională a Moldovei are suficiente rezerve valutare, pentru a interveni în caz de necesitate pe piața valutară, din acest motiv orice panică de pe piața valutară nu are raționament economic.
”În mod obișnuit casele de schimb valutar au o marjă comercială de 9 bani pentru 100 USD și 11 bani pentru 100 EURO. Altfel spus ei câștigă 9 și 11 bani pentru o tranzacție completă de vânzare cumpărare a 100 EURO sau USD.
În perioadă de panică, casele de schimb valutar majorează enorm cursul de vânzare a valutei și lasă la un nivel scăzut cursul de cumpărare, cea ce alimentează și mai mult panica. Sfat practic: Dacă diferența dintre cursul de vânzare și cumpărarea a 100 EURO sau USD este mai mare de 20 bani, atunci sigur cineva câștigă pe seama dumneavoastră. Recomandarea mea este să nu vă aventurați în acest caz la procurări de valută. O pauză de două, trei săptămâni va pune toate lucrurile la locul lor”, explică Veaceslav Ioniță.
Acum leul moldovenesc revine la cursul obișnuit, marja comercială revine și ea în parametrii normali.
Banca Națională a Moldovei (BNM) îndeamnă cetățenii să se informeze din surse oficiale și credibile, pentru a evita luarea unor decizii de moment, care pe fondul emoțiilor pot fi nechibzuite. Astfel, informațiile veridice cu privire la sectorul bancar pot fi găsite pe pagina web a BNM, precum și pe site-urile celor 11 bănci licențiate în Republica Moldova, care oferă detalii și despre operațiunile de schimb valutar la zi.
BNM reconfirmă că sectorul bancar al Republicii Moldova rămâne puternic și dispune de rezerve de bani destul de mari, inclusiv în euro și dolari. La fel, țara noastră are rezerve valutare pentru a asigura stabilitatea financiară în eventuale situații de criză.
Astfel, nu există niciun motiv de îngrijorare și băncile comerciale au dat asigurări că banii deponenților sunt păstrați în siguranță, oferind spectrul complet de servicii și produse financiare tuturor clienților acestora.
În același timp, Banca Națională reiterează că este atentă la toate evoluțiile care au loc atât la nivel local, cât și cel internațional și, la necesitate, este gata să intervină cu măsuri în favoarea populației și a țării noastre.