Compania Transautogaz care este deținută în proporție de 100% de monopolistul Gazprom a venit cu o explicație de ce a decis să scumpească brusc prețul la gazul natural comprimat pe care îl vinde la stațiile proprii. Asta chiar dacă nu existau deocamdată niciun fel de motiv real pentru o astfel de scumpire, lucru constatat și de ANRE.
Într-un comunicat în limba rusă postat pe pagina sa de facebook, compania spune că această scumpire este o „compania poate decide să mărească prețul și pe baza așteptărilor”, scrie replicamedia.md
„Costul gazelor naturale comprimate este afectat de diverși factori, inclusiv costul achiziționării gazelor naturale, costul energiei electrice necesare funcționării echipamentelor compresoare etc. Ghidată de principiile pieței, compania poate decide să mărească prețul și pe baza așteptărilor. Aceasta este o practică mondială obișnuită pentru a asigura viitoare creșteri ale prețurilor. În acest caz, solicitarea oficială a furnizorului de gaze naturale către ANRE de majorare a tarifului de la 1 ianuarie 2022 a fost factorul care a influențat decizia de modificare a prețului metanului din 22 ianuarie 2021”, se arată în postare.
Un alt „argument” este legat și de prețul acestui combustibil în Italia, unde se vinde cu 1,2 – 1,5 Eur litrul, sau în Ucraina unde ar fi ajuns chiar și la 45 de grivne pentru un litru (echivalentul a 29 de lei moldovenești). Compania dă asigurări că a respectat așa-zisa „etică comercială” atunci când a operat scumpirile care au fost anunțate într-un mod transparent, pe pagina web și cea de facebook a companiei, „nedepășind proporția de modificare a tarifului de cumpărare și a prețului de vânzare”.
Astfel, spune operatorul acționat astfel:
„- Prima rundă de majorare de la 8,00 lei la 13,10 lei – la 10 noiembrie 2021, creșterea prețului de vânzare a fost în valoare de 4,72 lei pe 1 m3 fără TVA, în timp ce tariful de achiziție pentru compania noastră a crescut în medie cu 5,22 lei pe 1 m3 fără TVA.
– Ultima rundă de majorare de la 13,10 lei la 17,60 lei – la 22 ianuarie 2022, creșterea prețului de vânzare a fost în valoare de 4,16 lei pe 1 m3 fără TVA, în timp ce tariful de achiziție pentru compania noastră în medie poate crește de la 1 ianuarie 2022 cu 4,18 lei pe 1 m3 fără TVA”
În același timp, Transautogaz avertizează că în cazul în care statul va dori să reglementeze și să liberalizeze piața de gaz natural comprimat, atunci această măsură va duce la scăderea interesului investitorilor să crească numărul de stații sau să le modernizeze pe cele existente.
Sursa: replicamedia.md