Nouă tensiune la frontiera dintre Azerbaidjan și Armenia: Un soldat azer a murit

Nouă tensiune la frontiera dintre Azerbaidjan și Armenia: Un soldat azer a murit

O nouă tensiune la frontiera azero-armeană. Erevan și Baku se acuză reciproc de provocarea unui schimb de focuri, noaptea trecută și pe parcursul zilei de 9 decembrie. Azerbaidjanul a anunțat moartea unui militar, iar Armenia a informat că doi dintre militarii săi au fost răniți ușor. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avut, pe rând, convorbiri telefonice cu omologii săi din Armenia și Azerbaidjan, după care, potrivit unui comunicat de presă, „situația la graniță a revenit la normalitate”.

Un militar din Azerbaidjan a murit în noaptea de 8 spre 9 decembrie la frontiera azero-armeană, potrivit Azertag, agenția de presă oficială de la Baku.

„Ca urmare a unei alte provocări a forțelor armate ale Armeniei, noaptea, pe 8 decembrie, soldatul nostru Aliev Asif Adil oglu a murit în regiunea Kalbajar a graniței de stat azero-armene”, transmite agenția de știri, care citează ministerul Apărării de la Baku.

Ministerul Apărării al Azerbaidjanului afirmă că, pe 9 decembrie, unitățile forțelor armate ale Armeniei „au efectuat o altă provocare în regiunea Kalbajar a graniței de stat”.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de la Baku, citat de Azertag, „pe 9 decembrie, în jurul orei 15:00, unitățile militare armene au tras în pozițiile armatei azere din regiunea Kalbajar”. „Unitățile armatei noastre desfășurate în această regiune au efectuat acțiunile corespunzătoare. Situația operațională este controlată de unitățile noastre”, declara ministerul azer.

De cealaltă parte, ministerul Apărării de la Erevan, potrivit unei știri Itar-Tass,  informează că, „pe 9 decembrie, doi militari armeni s-au ales cu răni ușoare provocate prin împușcare ca urmare a provocării forțelor armate azere în direcția de est a frontierei armeano-azerbaidjane. Începând cu ora 18:00, schimbul de foc a încetat”.

Ministerul armean al Apărării susține că forțele armate azere au deschis focul „în după-amiaza zilei de joi”, 9 decembrie.

Potrivit Itar-Tass, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avut convorbiri telefonice cu omologii săi din Armenia și Azerbaidjan, după care „situația la graniță a revenit la normalitate”.

„În legătură cu aceste evenimente, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a purtat, pe rând, discuţii telefonice cu colegii din Armenia şi Azerbaidjan. Serviciul de presă al ministerului apărării a comunicat că, după aceasta, șefii ministerelor  apărării din Azerbaidjan și Armenia au luat măsuri pentru stabilizarea situației de la graniță, iar situația a revenit la normalitate”, a transmis Itar-Tass.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?