Azerbaidjanul i-a transmis Armeniei 10 militari de origine armeană

Azerbaidjanul i-a transmis Armeniei 10 militari de origine armeană

Azerbaidjanul i-a transmis Armeniei în seara zilei de sâmbătă, 4 decembrie, 10 militari de origine armneană pe care i-a reținut pe 16 noiembrie curent. Presa de la Baku și Erevan a relatat și despre momentul în care militarii au ajuns pe aeroportul „Erebuni” din Erevan. De asemenea, mass-media din cele două țări a publicat lista cu numele celor 10 militari armeni.

„Republica Azerbaidjan, ghidată de principiile umanismului, i-a transmis Armeniei 10 militari de origine armeană sâmbătă, 4 decembrie”, a anunțat serviciul de presă al Serviciului securității de stat de la Baku, citat de Haqqin.az.

Instituția de la Baku a mai informat că militarii au fost reținuți pe 16 noiembrie 2021, „în timpul prevenirii unei provocări din partea forțelor armate ale Armeniei în regiunea Kelbajar a frontierei de stat”.

În comunicatul de presă al Serviciului securității de stat de la Baku  se mai spune că „Azerbaidjanul, fiind fidel principiilor umanismului, mai devreme, pe 26 noiembrie 2021, a transmis Armeniei un civil de origine armeană și un militar”.

Armenia a transmis Azerbaidjanului hărți ale unor unor câmpuri minate

„În același timp, în urma negocierilor, partea armeană a predat hărțile câmpurilor minate ale altor teritorii ale Republicii Azerbaidjan eliberate de sub ocupație”, se arată în comunicat.

Serviciul securității de stat azer a exprimat, totodată, recunoștință Ministerului Apărării al Federației Ruse „pentru medierea transferului hărților câmpurilor minate în Azerbaidjan”.

Menționăm că, pe 20 mai 2021, Parlamentului European a adoptat o rezoluție referitoare la situația prizonierilor de război în urma celui mai recent conflict dintre Armenia și Azerbaidjan.

Ilham Aliev și Nikol Pașinian vor avea o întrevedere la Bruxelles

Notăm că președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, au acceptat să aibă o întrevedere la Bruxelles, pe 15 decembrie, în cadrul summitului UE – Parteneriatul Estic. Cei doi oficiali au luat decizia după discuții telefonice cu șeful Consiliului European, Charles Michel.

Reamintim că, pe 26 noiembrie, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit la Soci, cu  președintele Ilham Aliev și cu prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian. Liderul rus i-a invitat pe cei doi oficiali pentru a discuta despre situația din Karabah, regiune pe care Azerbaidjanul și-a reîntors-o după războiul de 44 de zile cu Armenia din toamna anului 2020. La final, cei trei oficiali au semnat o declarație comună, în care, conform aprecierii ministerului de Externe de la Baku, „se regăsesc pe deplin punctele care reflectă poziția Azerbaidjanului”.

După războiul azero-armean din toamna anului 2020, soldat cu peste 6.500 de morţi de ambele părți, Azerbaidjanul a recuperat cele şapte districte pe care le pierduse în urma războiului încheiat în 1994, preluând controlul asupra unei părţi a provinciei Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni. Trupe ruse de menţinere a păcii au fost desfăşurate în decembrie 2020 la frontiera dintre cele două țări, conform acordului de încetare a focului.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?