Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmâc susține că prețul gazelor naturale ar putea să scadă pe plan internațional la începutul anului 2022, cel puțin asta arată tendințele. Cum se va reflecta asta în tariful pe care-l vor plăti consumatorii finali din Republica Moldova, a explicat Calmâc în cadrul emisiunii Logica Puterii, de la radio Sputnik Moldova
”Dacă ne uităm în retrospectivă, există un element sezonier. Consumul în sezon, sigur, crește și prețurile cresc, iar în afara sezonului prețul chiar se prăbușește. Diferite platforme internaționale arată o descreștere a prețurilor, imediat la începutul anului viitor, sigur că ele vor fi lente., în funcție de cum va fi iarnă”, a declarat Octavian Calmâc
Potrivit directorului ANRE, anul acesta am avut un consum mult mai sporit de gaze naturale în țările europene și acest fapt a destabilizat întregul sistem al gazelor naturale european, dar chiar și al livrărilor de gaze din Est spre Vest.
”Noi acum strângem roadele acestei crize, dar criza a început, de fapt din primăvară, când sezonul de încălzire a fost extins până în luna aprilie. Consumul de gaze naturale în Europa fiind mult mai mare decât s-a anticipat. Asta a generat o penurie pe piață, s-au ars stocurile. Asta în lanț a provocat această criză. Bine, ea a fost și stimulată de factori politici și geopolitici și de altă natură. Până la urmă noi am nimerit în această luptă, în mijlocul ei și trebuie să-i facem față.”, spune directorul ANRE.
Prețul la gazele naturale ar putea să scadă din 1 decembrie
Directorul ANRE menționează că prețul stabilit acum este unul provizoriu, dar urmează să fie revizuit.
”Obiectivele pe care le urmărește ANRE este să găsească acel echilibru între interesele consumatorilor și producătorilor, ambii să fie în zona relativ confortabilă. (…) Noi vom găsi acel echilibru ca toate părțile să nu aibă sentimentul că sunt tratați discriminatoriu. (…) Pachetul social care a fost promis de Guvern, vine tocmai să rezolve această problemă” spune Octavian Calmâc .
Octavian Calmâc spune că ANRE a identificat câteva rezerve care vor permite să diminuarea tarifului.
Sunt rezerve pe zona prețului de achiziție, pe rata de schimb. (…) Va fi o decizie publică, una mult mai consistentă decât cea de săptămâna precedentă. Acum ANRE se ocupă de dosarul Moldovagaz, iar până în 30 noiembrie vom veni cu o decizie. Până în 1 decembrie se va aplica tariful provizoriu, iar ulterior tariful va fi ajustat”, a menționat directorul ANRE.
Amintim că prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a anunțat compensații pentru consumatorii de gaze naturale. La începutul ședinței Guvernului din 10 noiembrie 2021, Gavrilița a anunțat un pachet de compensații pentru consumatorii de gaze naturale pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, în valoare de 1,6 miliarde de lei.
Natalia Gavrilița a precizat că aceste compensații se vor acorda gradual, în funcție de consum.
„Vom compensa parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu 2/3 din creșterea costului, adică, cu maxim 450 de lei pe luna, iar pentru consumul de gaze naturale compensația vine în două trepte: pentru primii 50 de metri cubi de gaz noi compensăm 4,3 lei din tarif, iar pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi, vom compensa 3,2 lei din tarif.
Asta înseamnă că pentru consumatorul casnic primii 50 de metri cubi vor costa 6,28 lei pentru fiecare metru cub, iar următoarea cantitate, va costa 7,9 lei per metru cub. Sper să avem suportul unanim al acestor măsuri și aici în Guvern, și la Parlament”, a explicat prim-ministra.
Potrivit programului propus de Executiv, compensațiile la creșterea tarifară gazele naturale și la căldură se va acorda tuturor consumatorilor casnici.
Mai exact, programul presupune:
- Extinderea ajutorului pe perioada rece a anului, care va costa suplimentar bugetul de stat 523 de milioane de lei.
- Compensarea creșterii de tarif la gazele naturale va costa suplimentar bugetul de stat 770 de milioane de lei.
- Compensarea creșterii de tarif la agentul termic va costa bugetul de stat 340 de milioane de lei.
„În total, astăzi anunțăm un pachet total de cinci luni, adică noiembrie 2021 – martie 2022, estimat la 1,6 miliarde de lei – cheltuieli care se adaugă la sumele deja acordate de Guvern pentru susținerea oamenilor pe timp de criză”, a spus Gavrilița.
Totodată prim-ministra a menționat că indemnizația pentru familiile nevoiașe, care sunt eligibile pentru programele de ajutor pe timp de iarna, va creștere de la 500 la 700 de lei pe lună.
Conform programului, Guvernul va crește eligibilitatea pentru acest program, astfel încât să se califice aproximativ 500 de mii de familii, adică cu 88 de mii de familii mai mult decât anul trecut, iar compensațiile la creșterea tarifară la gazele naturale și la căldură se va acorda tuturor consumatorilor casnici – 746 de mii de familii.