Decizie de ultimă oră: BNM a majorat din nou rata de bază
Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat pe 5 octombrie cu 0,85% puncte procentual rata de bază, până la 5,5 puncte procentuale, în încercarea de a ține sub control creșterea inflației.
Totodată, BNM a fost diminuat coridorul ratelor cu 0,5 p.p.- de la 2,5% la 2%. Astfel, rata la depozitele overnight va constitui 3,5%, iar la creditele overnight va fi de 7,5%.
Se scumpește mâncarea, combustibilul și energia la nivel global
Prețurile cresc la nivel global, iar Republica Moldova, care importă mai mult decât exportă, este influențată de acest fenomen.
„BNM continuă măsurile de înăsprire graduală a politicii monetare cu scopul de a atenua presiunile inflaționiste generate de efectele de runda a doua a creșterii prețurilor la nivel global, a costurilor de producție și de distribuție, a resurselor energetice și a produselor alimentare”, a anunțat BNM.
Ce se obține prin majorarea ratei de bază
Ultima dată, BNM majorase pe 3 septembrie rata de bază cu un punct procentual, până la 4,65 la sută anual, în momentul în care a prognozat că rata inflației va depăși 5% în anul 2021.
Ritmul anual al inflaţiei a constituit deja 4,64 la sută în luna august 2021.
Precizăm că rata de bază servește ca nivel de referinţă pentru principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt. Atunci când BNM majorează rata de bază, băncile comerciale majorează și ele dobânzile la credite, iar acestea devin mai puțin atractive și mai puțin accesibile. Ca efect, volumul de credite acordate de bănci scade, iar cetățenii au mai puțini bani pentru investiții și cheltuili.
Astfel, în perioadele în care rata inflației crește semnificativ, BNM utilizează rata de bază pe post de instrument de sterilizare monetară, de reducere a volumului de bani aflat în circulație.
Au fost ani în care rata de bază a atins cote foarte mari în Republica Moldova de 12% și chiar de 20%.
La sfârșitul anului 2020, când inflația scăzuse foarte mult, până la un procent chiar, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt era de 2,65 la sută anual, iar această valoare a fost menținută și în lunile de primăvară.
Ulterior, au fost constatate tendințele inflaționiste pe plan extern și intern, iar BNM a reacționat adecvat situației, majorând deja rata de bază.