Vremea fierbinte din iulie este momentul perfect pentru băuturile reci. Cel mai simplu este, desigur, limonada, care nu necesită altceva decât câteva lămâi și apă. Dar limonada poate fi făcută nu numai din lămâi, ierburile cu gust și aromă „rece” sunt ideale și pentru ea – mentă, tarhon, cimbru, chiar și levănțică. În plus, sunt interesante combinațiile neașteptate de condimente „fierbinți”, cum ar fi ghimbirul, cuișoarele, scorțișoara, anasonul și chiar ardeiul cayenne sau chili.
Dacă doriți să vă îndulciți limonada, nu uitați că zahărul granulat obișnuit va dura mult timp pentru a se dizolva în apă rece, mai ales dacă există deja bucăți de fructe în ea. Prin urmare, este mai bine să faceți un sirop simplu în prealabil, dizolvând treptat zahărul în apă la foc mic. Siropul de lămâie pentru limonadă din lămâi se face în același mod – radeți coaja din câteva lămâi, stoarceți sucul din ele și încălziți-le împreună cu coaja și zahărul până se dizolvă, apoi strecurați-le pentru a separa pulpa, coaja și semințele – și diluați cu apă după gust, adăugând alte ingrediente precum ierburi și fructe. Și apoi toarnă totul într-un ulcior și pune-l la frigider, servește cu cuburi de gheață.
Clasice: cu mentă
Aceasta este cea mai simplă și răcoritoare combinație: câteva lămâi tăiați-le felii, luați o grămadă de mentă, zdrobiți ușor menta în mâini, astfel încât gustul și aroma să sature băutura mai repede, apoi umpleți cu apă simplă un ulcior sau sticlă cu gât larg, dați-le la frigider pentru câteva ore și gata. De asemenea, puteți arunca câteva felii de ghimbir feliat subțire și, dacă doriți să îndulciți, adăugați sirop de zahăr – mai potrivit ar fi siropul de trestie sau miere diluată anterior în apă caldă.
Limonadă de levănțică (lavandă)
Levănțica sau lavanda este utilizată nu numai în parfumerie, ci și în gătit. Prin urmare, dintr-o grămadă de flori proaspete sau uscate, puteți face o limonadă de vară minunată, doar pentru aceasta va trebui să petreceți puțin mai mult timp decât de obicei. Florile proaspete sau uscate trebuie puse într-un ulcior, acoperite cu zahăr după gust și cu apă clocotită, apoi lăsați-le să se infuzeze timp de o jumătate de oră și strecurați-le. După aceea, siropul poate fi amestecat cu suc de lămâie și apă după gust. Ține-ți la rece sau adăugați zahăr
Limonadă cu castraveți
Datorită conținutului bogat de vitamine și microelemente, cel mai comun castravete face o băutură răcoritoare de vară excelentă, care potolește setea mai bine decât apa simplă. Este mai bine să tăiați castraveții în felii subțiri și oblic cât mai mult posibil, pentru a crește zona de contact cu apa. Nu vă puteți limita la castraveți, puteți adăuga și cuburi de pepene verde sau căpșuni.
Tarhon (și toate combinațiile cu acesta)
Uleiul esențial de tarhon (de la numele francez pentru această plantă – tarhon), conține aceeași substanță care se găsește în busuioc, fenicul și alte plante cu arome și arome de anason. Limonada cu tarhon va semăna doar de la distanță cu gustul sifonului sovietic cu același nume – pur și simplu pentru că conține o cantitate uriașă de zahăr și îl puteți adăuga la băutura dvs., dacă doriți. Tarhonul are o aromă complexă, bogată, deci este folosit din abundență în gătit ca parte a mâncărurilor de iepure sau pește. Dar amărăciunea sa subtilă, alături de note de piper, anason și eucalipt, se potrivește bine în băuturile răcoritoare cu fructe dulci- acrișoare și fructe de pădure. Pepenele galben (sau pulpa tocată fără sămânță), castraveții sau doar pene de lămâie se potrivesc bine cu tarhon.
Ceai cu gheață
Aceasta este una dintre cele mai populare băuturi din Statele Unite – vara, americanii o beau în cantități mari, ceaiul cu gheață se vinde în cutii uriașe în orice supermarket. Mai întâi trebuie să o preparați și să o răciți, apoi să o puneți în frigider ( sau pur și simplu să o amestecați cu gheață). Arome precum lămâie și ghimbir sau condimente precum cuișoare și scorțișoară se adaugă cel mai bine în etapa de preparare, deoarece aromele sunt extrase mai rapid în apă. Doar faceți ceaiul în sine nu la fel de tare ca de obicei și nu lăsați frunzele de ceai pentru o lungă perioadă de timp, altfel limonada va avea un gust amar.
Cafea cu gheață/răcoritoare
Există multe variante diferite de cafea rece pentru vreme caldă, acestea pot fi găsite în meniul de vară al oricărei cafenele, iar majoritatea pot fi preparate acasă – trebuie doar să preparați cafeaua în modul cel mai potrivit, într-o espressor sau o presă franceză, răcoriți-o, adăugați cuburi de gheață (sau congelați cafeaua în cutii!), diluați cu apă, adăugați frișcă și beți. Există însă și metoda de preparare la rece, care este chiar mai simplă decât cea tradițională. În plus, va fi mai puțin acid decât espresso obișnuit. Și pentru aceasta nu aveți nevoie de nimic, cu excepția apei și a boabelor măcinate – turnați-o într-o sticlă cu gura largă sau o cană de cafea cu o rată de aproximativ 1 până la 3 pentru apă, umpleți-o cu apă și puneți-o lăsați-l la frigider cel puțin peste noapte, sau mai bine o zi – și poate fi gătit în porții mari ulterior.