Manole, reacție dură după ce Dodon a amenițat CCM că o ”vor sfârși rău”: Un act de răzbunare…

După ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarant că președintele țării, Maia Sandu și Curtea Constituțională, uzurpează puterea în stat, prin forțarea organizării alegerilor anticipate și că Parlamentul ar trebui să exprime vot de neîncredere pentru cei trei judecători de la CCM car au susținut că există circumstanțe privind dizolvarea Parlamentului, președintele Înaltei Instanțe, Domnica Manole a venit cu o reacție.

”Am luat act de declarațiile unor politicieni care sugerează că majoritatea parlamentară va iniția un proiect de hotărâre privind aprobarea unei declarații referitoare la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și la demisia judecătorilor care au votat pentru soluția Avizului pronunțat ieri de Curte”, se arată în reacția semnată de CCM.

Manole consideră necesar să reamintească, în acest context, că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc ”rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei. Curtea Constituțională este un arbitru al separației puterilor”.

”Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei”, mai adaugă Manole.

Președintele CCM, menționează că ”politicienii maturi trebuie să țină cont de implicațiile adverse, profunde și de lungă durată pentru stat al unui asemenea tip de atacuri la adresa judecătorilor constituționali”.

”Prin urmare, cine are cultura constituționalismului, trebuie să respecte soluțiile Curții”, conchide președintele Înaltei Instanțe.

Amintim că Igor Dodon a declarat că socialiștii vor propune să fie aprobată în Parlament o declarații cu privire la uzurparea puterii în stat de către președintele țării și CCM, după modelul celei din 2019.

Totodată, Dodon a adăugat că Parlamentul ar trebui să exprime vot de neîncredere pentru cei trei judecători de la CCM car au susținut că există circumstanțe privind dizolvarea Legislativului.

 

Dosar Media

Ai o noutate?