Foto: radiochisinau.md

Expert-Grup propune șase măsuri anticriză pentru relansarea economiei în anul 2021

Impactul pandemiei asupra economiilor este unul necruțător, iar în plan global sunt deja întrunite toate condițiile pentru o criză mondială de amploare. Republica Moldova nu este excepție de la acest trend, iar rolul de intervenție a statului pentru relansarea economică este unul imperativ.   

Din cauza pandemiei Republica Moldova urmează să înregistreze cea mai severă scădere economică din ultimele două decenii, iar cea mai afectată categorie de persoane sunt salariații. În același timp, firmele raportează venituri ratate cifrate la aproximativ 86 de miliarde de lei, menționează specialiștii de la Expert-Grup.  

La această etapă intervenția statului pentru a diminua șocul provocat de coronacriză este extrem de limitată, mai adaugă Expert-Grup. Alocările financiare pentru sprijinul populației și a firmelor în perioada pandemică sunt mult mai mici, în comparație cu alte țări din regiune. Spre exemplu, în Cehia sprijinul oferit de stat pentru diminuarea consecințelor crizei pandemice însumează circa 23,30% din Produsul Intern Brut (PIB). În țara vecină România suma alocațiilor este de circa 6% din PIB, în timp ce în Republica Moldova, doar 2,33% din PIB.

Șase măsuri pentru relansarea economiei în anul 2021, propuse de Expert-Grup.

1. Creșterea adaptabilității business-ului prin eliminarea barierelor artificiale;
2. Acces facilitat la lichidități, digitizare și menținere în cadrul formal al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM);
3. Menținerea cheltuielilor sociale critice pentru protejarea celor mai vulnerabili;
4. Sporirea nivelului de reziliență a economiei la schimbările climatice;
5. Derularea investițiilor publice cu valoare adăugată ca sursă de creștere sustenabilă;
6. Îmbunătățirea sistemului de luare a deciziilor prin date operative.

Dosar Media

Ai o noutate?