Colaj: Dosar Media

”745 de milioane de lei, ajutor nerambursabil pentru Moldova” – Maia Sandu: Am reușit să relansăm dialogul politic cu UE

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat decizia UE de a acorda Republicii Moldova 745 de milioane de lei, ajutor nerambursabil.

Sprijinul UE vine după o lungă perioadă de îngheț a asistenței europene, cauzat de fostele guvernări. Așa cum am promis în campania electorală, am reușit să relansăm dialogul politic cu Uniunea Europeană și să reluăm asistența financiară. Republica Moldova recâștigă, pas cu pas, încrederea partenerilor strategici. Acest sprijin european este și un semnal de încurajare pentru noua echipă guvernamentală în angajamentul ei de a curăța instituțiile, a combate corupția și a lansa programe de dezvoltare a țării”, a spus Președinta Maia Sandu.

Maia Sandu a menționat că banii oferiți de UE vor merge în bugetul de stat, pentru cele mai urgente necesități, inclusiv pentru combaterea Covid-19 și susținerea economică a întreprinderilor afectate de pandemie. 

Suma este parte a Planului de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro, susținere din partea UE pentru următorii trei ani.

Cine este Maia Sandu: detalii despre carieră, interese și controverse

Născută pe data de 24 mai 1972, Maia Sandu este un politician al Republicii Moldova, actualul lider al Partidului Acțiune și solidaritate (PAS), fost prim ministru al țării pentru numai cinci luni, anul trecut.
Pe 12 noiembrie 2019, guvernul Maiei Sandu a căzut în urma votului moțiunii de cenzură.

Maia Sandu a fost ministrul educației din 2012 până în 2015 și membru al Parlamentului Republicii Moldova, între anii 2014 și 2015, dar și în 2019.

Sandu a fost aleasă candidată comună a partidelor pro-europene PPDA și PAS la președinția Moldovei la alegerile din 2016 și cu toate acestea a fost învinsă în turul următor de candidatul pro-rus PSRM, Igor Dodon, pierzând votul popular cu 48% la 52%.

Maia Sandu s-a născut la data de 24 mai 1972, în Risipeni, Fălești, pe vremea aceea oraș din Moldova sovietică. Din 1989 și până în 1994, a fost studentă a academiei de Studii Economice a Moldovei, de unde a obținut o diplomă în management. Apoi, din 1995 și până în 1998, a studiat relații internaționale la Academia de Administrație Publică de la Chișinău. În 2010 a absolvit John F. Kennedy School of Government, la Universitatea Harvard. Maia Sandu vorbește fluent limbile rusă, spaniolă și engleză, pe lângă limba sa maternă, româna.

Dosar Media

Ai o noutate?