Foto: Profimedia

20 de diplomați cehi vor fi expulzați din Rusia – Ce se ascunde în spatele scandalului diplomatic

 Moscova a anunţat duminică seara că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe au devenit indezirabili şi trebuie să părăsească teritoriul Rusiei de urgență, până la sfârşitul zilei de luni, 19 aprilie. Măsura vine după ce guvernul de la Praga anunțase în ajun că a decis să expulzeze 18 diplomați ai Ambasadei Rusiei. Moscova avertizase că va răspunde cu aceeași monedă, potrivit digi24.ro.

Ca urmare, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorului ceh la Moscova, Vitezslav Pivonka, și i s-a comunicat că 20 de angajați ai ambasadei sale sunt declarați „persona non-grata” și trebuie să plece până astăzi, la miezul nopții.

”L-am informat ferm despre protestul nostru după actul neprietenos al autorităţilor cehe împotriva personalului reprezentanţei diplomatice ruse la Praga”, se arată într-un comunicat al MAE rus.

Premierul și ministrul ceh de externe au motivat sâmbătă că există suspiciuni că serviciile secrete de la Moscova au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii, eveniment petrecut în urmă cu 7 ani în Cehia. În urma exploziei din 2014, produse în depozitul de muniții aflat la 330 de kilometri de Praga, au murit doi oameni, iar pagubele materiale au fost însemnate.

Poliţia cehă este în căutarea a doi bărbaţi ruşi, suspectaţi că ar fi agenţi GRU, serviciul de informații al armatei ruse. Ei ar fi responsabili de explozia depozitului de muniţii, în 2014.

Agenţiile europene de spionaj consideră că cei doi agenţi fac parte din Unitatea GRU 29155 a armatei ruse, specializată în sabotaje, acţiuni subversive şi asasinate.

”Pe baza dovezilor obținute în timpul investigației serviciilor de contrainformații, pot spune că există o suspiciune bine întemeiată în ceea ce privește implicarea agenților serviciului rus de contrainformații GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniții din zona Vrbetice în 2014”, a declarat sâmbătă premierul ceh Andrej Babic.

Acești doi agenţi GRU ar fi fost implicaţi inclusiv în tentativa de asasinare cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în Salisbury, Marea Britanie, în 2018.

Cei doi presupuşi agenţi GRU ar fi folosit, de altfel, mai multe paşapoarte false în misiunile lor din Europa, inclusiv unul moldovenesc, pe numele „Nicolae Popa”, potrivit BBC.

”Republica Cehă este un stat un suveran și trebuie să reacționeze ca atare în fața acestor descoperiri legate de securitatea sa”, a motivat Jan Hamacek, ministrul ceh de externe. „Am luat decizia de a expulza toți angajații Ambasadei ruse din Praga identificați de serviciile noastre secrete drept agenți ai serviciilor secrete rusești, SVR (Serviciul rus de Informații Externe) și GRU (Serviciul rus de informații militare). În termen de 48 de ore, 18 diplomați din cadrul ambasadei Rusiei trebuie să părăsească teritoriul Republicii Cehe”, precizat Hamacek.

 

Dosar Media

Ai o noutate?