Ziua Rusiei, marcată pe 12 iunie: De ce relațiile cu Federația Rusă au fost declarate strategice?

An de an, pe 12 iunie este marcată Ziua Rusiei, una din principalele sărbători a poporului rus. Și la Chișinău reprezentanții organizațiilor obștești au sărbătorit evenimentul, iar unii politicieni moldoveni au felicitat cetățenii Federației Ruse cu acest prilej.

De ce relațiile cu Federația Rusă au fost declarate strategice – Iată câteva date importante:

În 1818, Chișinăul a obținut statutul de oraș. Era centrul provinciei basarabene și s-a transformat într-un centru politic, economic și cultural al întregii Moldove. Locuitorii din Moldova și Rusia au multe legături de rudenie, culturale cu Rusia.

Potrivit rosstat.ru, timp de trei ani, peste 40 de mii de moldoveni au primit cetățenia rusă (inclusiv 20.600 de persoane în 2020); 215 mii de locuitori din regiunea Transnistreană au cetățenie rusă; peste 20 de mii de persoane au migrat în Rusia din Republica Moldova în anul 2020; mai mult de 5 mii de persoane din stânga Nistrului au trecut cu traiul în Federația Rusă în 2021.

De ce Ziua Naţională a Rusiei este sărbătorită pe 12 iunie

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic. Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002.

Dosar Media

Ai o noutate?