VIDEO// Până aici a fost! Maia Sandu, mesaj ferm după schimbarea puterii: Responsabilitatea nu e doar pe umerii guvernării, dar și a cetățenilor -”Să nu mai dea mită când sunt opriți în stradă de polițiști”


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a vorbit în cadrul emisiunii ”Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV despre acțiunile imediat următoare ale noi guvernări pentru a elimina corupția și a oferi cetățenilor încrederea că guvernarea poate fi în folosul societății, nu al guvernaților cu inetrese obscure.

Totodată, Maia Sandu a spus ferm că este nevoie și de o schimbare a atitudinii cetățenilor.

”Urmează să construim un stat care lucrează pentru cetățeni. În general, apelul nostru este să avem un contract social real între stat și societate, unde statul are grijă de cetățeni și cetățenii respectă regulile și legile. Pentru că unul dintre obiectivele pe care  le-am pus întotdeauna, pornind de la așteptările cetățenilor, a fost cel care să asigure egalitatea oamenilor în fața legii, să nu fie nimeni mai presus de lege. Începem să facem ordine de sus, luptăm cu corupția mare, cu abuzurile la nivelul înalt, dar ca să reușim- trebuie cu toții să respectăm aceste reguli”
.

Așteptările noastre, ale tuturor, sunt în primul rând,  în raport cu conducerea țării, cu parlamentul, cu majoritatea parlamentară, în raport cu guvernul,  cu președintele și alte instituții ale statului, dar trebuie să respectăm cu toții regulile, așa ca să construim o societate în care să fie bine pentru toți.

Maia Sandu, mesaj ferm după schimbarea puterii

Dacă luăm lupta împotriva corupției, așteptăm de la Guvern și Parlament măsuri serioase, urgente pe curățarea sistemului judecătoresc, al procuraturii și altor organe de drept care trebuie să prevină și să combată corupția,  dar în același timp, așteptăm de la cetățeni să nu mai dea mită atunci când sunt opriți în stradă de agenții de patrulare.

Sau, de exemplu, ne confruntăm cu problema mediului, problema schimbărilor climatice și vedem dezastrele din foarte multe țări și suntem și noi afectați. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă o atitudine responsabilă din partea tuturor.

Da, avem nevoie de un minister puternic, cu politici coerente cu finanță, dar în același timp de o atitudine corectă din partea tuturor. Asta înseamnă să ne protejăm solul, apa,  să nu cumpărăm mai mult de cât consumăm. Sunt foarte multe lucruri care înseamnă o atitudine responsabilă față de natură, față de bunul statului.

Acesta e un lucru pe care trebuie să-l facem împreună. În primul rând așteptăm o schimbarea  a modului în care se guvernează țara, dar așteptăm și o schimbare a atitudinii tuturor, cu toții trebuie să punem umărul”, a declarat Maia Sandu.

Reforma Justiției – cum pornim vremurile bune?

Reformarea domeniului justiției este unul prioritar, spune Maia Sandu, fapt pentru care va insista asupra ei

”Oamenii își doresc dreptate și oamenii merită dreptate, iar dreptatea  poate să o facă doar o justiție adevărată și aceasta este o reformă semnificativă: reforma justiției și a organelor care să combată corupția.   Ceea ce aștept eu imediat de la parlament și guvern este să se adopte legile care o să permită reformarea justiției.

Și aici vorbim despre două lucruri: eliminarea din sistem a judecătorilor și procurorilor corupți, care au comis abuzuri, acești oameni nocivi trebuie să fie eliminați din sistem și apoi sancționați. Al doilea lucru este să creștem capacitatea acestor instituții .

Dacă vorbim de procuratură, de exemplu, aprecierea mea este că noi avem o mare problemă de capacitate și vedem dosare pe corupție mare, pe care lucrurile aproape că nu se mișcă. Aici, sigur s-ar putea să fie și piedici și de altă natură, dar și o probleme de capacitate.  Și va trebui să investim, să aducem oameni noi în sistem, să-i pregătim destul de repede. (…)

Este adevărat, reforma justiției nu poate fi făcută în trei luni, este o reformă care o să dureze. Însă, semnalul care va fi dat prin legile pe care o să le aprobe parlamentul ar trebui, într-un fel,  să-i încurajeze pe judecătorii și procurorii corecți să continue, să fie mai îndrăzneți, să lucreze la dosarele serioase și să-i demotiveze pe cei care comit abuzuri” a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu nemulțumită de activitatea procurorului general

Maia Sandu a vorbit și despre activitatea procurorului general Alexandru Stoianoglo, declarându-se nemulțumită.

Eu apreciez omul după rezultate, în cazul procurorului general nu am văzut rezultate. Dimpotrivă am văzut lucruri care nu trebuiau să se întâmple, inclusiv fuga unuia dintre hoți, , care este pe conștiința dumnealui, mă refer la Veaceslav Platon, și pe conștiința procurorilor care se ocupau de dosarelor lui Platon. (…)

Eu nu am văzut rezultate. Despre acțiunile concrete trebuie să vorbească echipa de juriști de la PAS, pentru că ei vor veni cu un pachet de acțiuni. (...)Din câte știu, partidul va veni cu un proiect de lege ca să modifice Legea cu privire la Procuratură și să includă acolo evaluarea activității procurorului general. Nu e posibil ca să așteptăm șapte ani și doar după asta să corectăm lucrurile în situația în care Procuratura nu funcționează așa cum ar trebui”, a menționat Sandu.

Dosar Media

Ai o noutate?