VIDEO/ Hramul localității online – cum sărbătoresc locuitorii unui sat din Ialoveni

Noile restricții impuse de pandemia de coronavirus le-a dat puțin peste cap planurile autorităților din comuna Țipala, raionul Ialoveni. Pe 21 noiembrie este sărbătorit Hramul localității. Sătenii îi cinstesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Oamenii din cele trei sate, ce fac parte din comună (Țipala, Bălțați și Budăi), sunt obișnuiți să organizeze sărbătoare de zile mari, să se adune la horă. Cu toate acestea, ei înțeleg că în acest an trebuie să se bucure în liniștea casei lor și să respecte regulile stricte impuse de pandemia de coronavirus.

Iată de ce, autoritățile au decis să celebreze Hramul localității online. Sărbătoarea a început tradițional cu serviciul divin și a culminat cu focuri de artificii. Imaginile video au fost transmise transmise live.

Atât copiii de la grădiniță, cât și cei de la școală au pregătit surprize pentru locuitorii satului. Programele artistice pe care, de obicei, le prezentau pe scena amenajată în centrul satului au trecut acum pe online. În doar câteva minute de la publicare, filmulețele video înregistrate special pentru Hramul localității au adunat zeci de aprecieri.   

Tradițional, au fost felicitate familiile care sunt un exemplu pentru generațiile tinere, păstrând respectul  și iubirea pe parcursul a zeci de ani.


Cei plecați departe de localitate au transmis mesaje de felicitare pentru consătenii lor. S-au bucurat împreună, deși nu pot fi alături fizic. Unii își povestesc amintirile ce-i leagă de localitatea de baștină, alții transmit urări călduroase celor dragi și abia așteaptă să se poată îmbrățișa din nou. La rândul lor, membrii Ansamblului ”Iasomie” au organizat o surpriză pentru diasporă. Special pentru ei, au interpretat cântecul ”Moldovioara mea”!


Ansamblurile etnofolclorice din localitate ”Iasomie” și ”Oleandra” au încântat inimile oamenilor cu melodiile lor. Îi puteți admira în imaginile video de mai jos.

Menționăm că, astăzi când îi cinstim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, mai multe sate din raionul Ialoveni sărbătoresc hramul localității: Cărbuna, Costești, Malcoci, Nimoreni, Răzeni, Ruseștii Noi, Sociteni, Suruceni, Țipala și Văsieni.

Citește și: Interviu cu Silviu Bivol, primarul comunei Țipala – Cât de greu e să fii primar într-o localitate cu peste 4500 de oameni

Despre semnificația numelor Mihail și Gavriil

Arhanghelul Mihail se tălmăcește ca „puterea lui Dumnezeu” și este conducătorul oștilor cerești și cel dintâi din ceata Sfinților Arhangheli. El poartă sabie de foc și are misiunea de a păzi legea lui Dumnezeu. În Sfânta Scriptură se amintește că el a fost cel care l-a păzit pe Daniil salvându-i viața după ce a fost aruncat în groapa cu lei și tot el a adus foc și pedeapsă peste cetățile desfrânate Sodoma și Gomora, el l-a scos viu pe Lot din Sodoma.

Arhanghelul Gavriil semnifică „bărbat-Dumnezeu” și este Arhanghelul care aduce veștile cele bune. Spre deosebire de Arhanghelul Mihail, în loc de sabie de foc, el poartă crin de neîntinată bucurie și a fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina mare a întrupării Domnului, el fiind primul care a rostit numele Iisus. Sfântul Gavriil ocrotește pe fecioare, pe mame și îi apără pe prunci.

Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Conform Tradiţiei, în ajunul sărbătorii se oficiază slujba de priveghere, seara, la care sunt prezenţi ierarhul locului şi alţi invitaţi, precum şi o mulţime de credincioşi. În unele locuri, privegherea durează toată noaptea, când este săvârțită slujba litiei, acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, citirea moliftelor, miezonoptica, psaltirea şi alte citiri şi cântări.

În trecut, în societatea tradiţională, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că,,ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se Lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele. De aceea, multe familii creştine îi aleg ca patroni şi ocrotitori spirituali ai casei şi ai gospodăriei, iar icoana Sfinţilor Arhangheli este întâlnită în casele multor creștini.

În folclorul religios, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. Oamenii obișnuiesc să spună că El poartă cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva Diavolului şi veghează la capul celor bolnavi.

Dosar Media

Ai o noutate?