”Urmează a fi semnat decretul” – Olesea Stamate e sigură că Stoianglo nu mai revine în funcția de procuror general

Președintele Comisiei Juridice, Numiri și imunități, Olesea Stamate, a comentat decizia de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor, care a decis, în urma evaluării, să solicite președintelui țării, Maia Sandu, destituirea din funcție a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, de la șefia Procuraturii Generale.

Stamate a declarat în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova că au fost mai multe acțiuni dubioase întreprinse de către procurorul general suspendat, respectiv rezultatele evaluării și calificativul pe care l-a primit Stoianoglo, nu a fost o surpriză.

,,Au fost mai multe acțiuni întreprinse în perioada mandatului domnului Stoianoglo, care nu au avut justificări logice sau juridice. Inclusiv eliberarea unor persoane care ulterior au și părăsit țara. Pentru mine nu este o surpriză nota pe care a avut-o în rezultatul evaluării”, a declarat Stamate.

Stamate recunoaște în același timp că reprezentanții Comisiei de la Veneția nu au fost prea încântați de modul în care s-a pus problema evaluării procurorului general suspendat, dar menționează că nota dată de către comisia care a analizat activitatea lui Stoianoglo, nu poate fi trecută cu vederea.

”Un raport de evaluare a performanțelor nu poate fi trecută cu vederea, urmează a fi semnat decretul în privința domnului Stoianoglo”, spune Stamate.

Amintim că, pe 13 decembrie, Comisia de la Veneția a publicat concluziile formulate după examinarea amendamentelor la Legea procuraturii, adoptate de Legislativ în august 2021. Experții au ajuns la concluzia că autoritățile ar trebui să revadă procedura cu privire la evaluarea activității procurorului general.

În afară de asta, experții au remarcat că indicii de evaluare sunt aplicați retroactiv și a criticat frecvența evaluării la care poate fi supus procurorul general: „O evaluare poate fi inițiată în fiecare an. Asta înseamnă că procurorul general poate fi supus unui număr de 7 evaluări pe durata mandatului său, pe când procurorii simpli sunt evaluați o dată la 4 ani”.

La fel, Comisia de la Veneția a menționat că procurorul general ar trebui reinclus drept membru din oficiu al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Dosar Media

Ai o noutate?