Foto: sanatateinfo

UNICEF: Prioritate la vacinarea împotriva COVID-19 pentru profesori și învățători

UNICEF a cerut luni ca profesorii și învățătorii să aibă prioritate la administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru ca procesul de învățământ să se poate desfășura cu prezență fizică, iar centrele școlare să rămână deschise, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite a cerut într-un comunicat ca această colectivitate să fie vaccinată imediat după personalul sanitar din prima linie și categoriile de risc, cele două grupuri care vor fi primele vaccinate în majoritatea țărilor.

“Pandemia de COVID-19 a făcut ravagii în educația copiilor din întreaga lume. Vaccinarea profesorilor este un pas cheie”, a declarat directoare executivă a UNICEF, Henrietta Fore. “Deși deciziile privind repartizarea vaccinurilor rămân la decizia guvernelor, consecințele unei educații pierdute sau limitate o perioadă prelungită de timp sunt profunde, mai ales pentru cei mai defavorizați”, a insistat ea.

Fore a reamintit că, cu cât vor petrece mai mult timp copiii în afara școlii, cu atât este mai probabil ca ei să nu se mai întoarcă niciodată la școală și va fi mai dificil pentru părinții lor să revină la locurile de muncă.

“Sunt decizii dificile care obligă la realizarea unor sacrificii dificile. Ceea ce nu ar trebui să fie dificil este însă decizia de a face tot ceea ce este posibil pentru a salvgarda viitorul generației viitoare”, a subliniat Henrietta Fore.

UNICEF a reamintit că în cele mai grele momente, pandemia a determinat închiderea școlilor la care învață aproape 90 la sută dintre elevii din întreaga lume, o cifră care de atunci s-a redus.

Închiderea școlilor continuă totuși în multe locuri ale lumii, deși – potrivit UNICEF – “există tot mai multe dovezi că școlile nu sunt un factor important de transmitere comunitară.

Potrivit agenției ONU, la data de 1 ianuarie centrele de învățământ erau închise pentru 1 din 5 copii din întreaga lume, reprezentând aproape 320 de milioane de elevi.

Dosar Media

Ai o noutate?