Foto. agora.md

ULTIMĂ ORĂ! Se anunță proteste în fața CEC: ”Se închid secții de votare în diasporă și se deschid mai multe în Transnistria”

Președintele platformei DA, Andrei Năstase a declarat că este „stupefiat de decizia CEC, de a refuza să deschidă mai multe secții de votare peste hotare, mai mult chiar a redus numărul lor cu mai mult de 30, iar în regiunea transnistreană, o regiune greu de verificat, de autoritățile din Republica Moldova au decis să deschidă cu două mai mult.”

”CEC calcă în picioare democrația, drepturile și libertățile cetățenilor Republicii Moldova, mă refer aici la diaspora noastră care a fost din nou nedreptățită și căreia i s-a interzis zeci de secții de votare pentru a fi deschise acolo unde au fost nevoiți să plece împreună cu familiile lor pentru a-și găsi un rost în viață”, susține Năstase.

Totodată, liderul PPDA spune că astăzi, CEC a redus numărul secțiilor de vor din diasporă cu peste 30, asta în condițiile în care ”sute de mii de concetățeni de-ai noștri au făcut efortul legal și constituțional de a se înregistra în prealabil pentru a da posibilitatea și chiar a obliga Comisia Electorală Centrală să deschidă mai multe secții de votare în străinătate”.

”Culmea este că se închid secții de votare în diasporă și aceeași Comisie Electorală Centrală votează două secții de votare în Transnistria, teritoriu necontrolat de autoritățile din Republica Moldova. Crezul nostru este ca instituții controlate de Dodon și socialiști să nu-și facă mendrele înainte de alegerile parlamentare anticipate. Îndemnul meu este să ne mobilizăm exemplar până la alegeri, dar mai ales în ziua alegerilor, astfel încât să dăm o lovitură de grație acestei majorități toxice și oligarhice care poartă interesele străine și calcă în picioare drepturile și libertățile cetățenilor noștri.”, a declarat, Năstase, într-un video publicat pe pagina sa oficială de Facebook.

El a mai adăugat că Platforma DA va avea luni dimineață o acțiune de protest în fața Consiliului Concurenței, iar ulterior și în fața CEC.

”Vom manifesta în fața CEC împotriva acestor abuzuri. Am rugat colegii mei juriști și îndemn pe această cale toți avocații care îmi sunt aproape să punem umărul să contestăm această decizie, să apărăm drepturile și libertățile oamenilor noștri din diasporă, dacă vreți să apărăm democrația în Republica Moldova. Este inadmisibil ca o grupare criminală să asigure în continuare controlul asupra statului, trebuie să avem niște alegeri libere și corecte”. Conchide liderul PPDA.

”Decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale de a se opune deschiderii a suficiente secții de vot în diasporă este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”. Declarația îi aparține președintelui țării, Maia Sandu, după ce patru membri a-i CEC au luat decizia s deschidă doar 139 de secții de votare în afara țării.

”Majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăși împotriva poporului și a încălcat criteriile legale ce stau la baza stabilirii numărului de secții de votare în afara țării. Cozile din alegerile prezidențiale, insuficiența buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creșterii numărului secțiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-și revadă imediat decizia – să respecte legea și să asigure dreptul la vot”, declară președintele.

Totodată, Maia Sandu menționează că: ”Încercarea de a bloca votul oamenilor și de a salva pielea hoților Dodon-Plahotniuc-Șor nu va trece”.

Comisia Electorală Centrală a decis astăzi, după mai multe ore de dezbateri, câte secții de votare vor fi deschise în afara țării. Astfel, de la cele 190 de secții de votare, despre care pomenea recent președintele CEC, Dorin Cimil, membrii Comisiei Electorale au decis să deschidă doar 139 de secții de votare în ”diasporă”.

Deși unii membri CEC au declarat că la scrutinul din 2020 mai mulți moldoveni care se află în afara țării nu au reușit să participe la vot, fie din cauza lipsei buletinelor de vot, fie din cauza numărului mare de alegători prezenția la o secție, argumentele nu au fost suficiente în opinia unor membri CEC pentru a mări numărul secțiilor de vot peste hotare.

Propunerea a fost susținută de patru membri CEC, Vadim Filipov, Vasile Gafton, Veaceslav Agrigoroaie și Andrei Volentir.

Totodată, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, CEC a decis deschiderea a 44 secții de votare la alegerile anticipate din 11 iulie, cu două mai mult decât la alegerile prezidențiale.

Dosar Media

Ai o noutate?