ULTIMĂ ORĂ! Renato Usatîi a ”dus” CEC-ul în instanță! Curtea de Apel va trebui să decidă câte secții de votare vor fi deschise în diasporă

Blocul electoral „RENATO USATÎI” a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea din 8 iunie 2021 a Comisiei Electorale Centrale de reducere a numărul secțiilor de vot pentru diasporă. Liderul Blocului cere amenajarea a 190 de secții de votare, așa cum a recomandat Ministerul Afacerilor Externe.

”Informez toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv sutele de mii de cetățeni care care se află în diasporă, că astăzi, Blocul electoral RENATO USATÎI” a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea din 8 iunie a Comisiei Electorale Centrale. Am cerut deschiderea pentru cetățenii noștri din diasporă a 190 de secții de votare peste hotare”, a spus Renato Usatîi într-un live pe rețelele de socializare.

Totodată, el și-a exprimat regretul că mai mulți politicieni și concurenți electorali își amintesc de diasporă numai în prag de alegeri.

”Stimați politicieni, au trecut doi ani de când Plahotniuc nu mai este în Republica Moldova. După plecarea lui din țară a fost creată coaliția dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, așa cum spuneau ei „pentru a salva țara”. Dar după ce a plecat Plahotniuc, această coaliție a venit cu doar unele modificări la Codul electoral. Tot această coaliție a votat pentru o nouă componență a CEC-ului, în care au lăsat inclusiv oameni de-ai lui Plahotniuc, chiar și pe cei care ne-au scos pe noi ilegal din alegeri în 2014. Tot această coaliție nu a făcut nimic pentru ca judecătorii lui Plahotniuc să plece, iar astăzi aceștia își bat joc de cetățenii din RM și de cei din diasporă, în mai multe instanțe de judecată din țară. N-ați făcut nimic pentru a propune măcar elaborarea unui proiect de lege ce ar permite cetățenilor din RM, ca în toate țările civilizate din lume, să aibă posibilitatea de a vota prin internet” a declarat Renato Usatîi.

El le-a reproșat și partidelor unioniste, care au fost în Parlament, că nu au făcut nimic la nivel legislativ pentru a prelua din bunele practici ale țării vecine.

Marți, 8 iunie, CEC a decis majorarea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate, care vor participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acest fel, CEC a hotărât organizarea a 146 secții de votare în afara țării.

A fost suplinit numărul secțiilor de votare pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte 3 unități. Totodată, au adăugate 2 secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Deasemenea a fost exclusă secția de votare pentru or. Oradea (România) și o secție pentru or. Atena (Republica Elenă).

Precizăm că la 5 iunie, CEC a decis deschiderea a doar 139 de secții de vot. Decizie care a fost contestată în instanță de către mai mulți concurenți electorali. În același timp, timp de două zile în fața CEC au avut proteste, iar manifestanții au cerut majorarea secțiilor de vot.

Dosar Media

Ai o noutate?