Foto:9am.ro

Tot mai multe țări au interdicție de a exporta în Rusia – Ce se întâmplă?

Tot mai multe loturi de fructe și legume livrate de principalele țări exportatoare în Rusia au fost distruse din cauza depistării unor organisme de carantină. Astfel aceste țări au primit interdicție de export în Federația Rusă.

Uzbekistan, Turcia și Armenia nu mai pot livra ardei și tomate, iar Azerbaidjan nu mai poate livra mere și tomate. În plus, mai multe regiuni din Belarus au primit interdicție de a livra pe piața rusă tomate și ardei, iar China de mai mult timp nu poate livra mere, pere și alte produse pe piața rusă.

Deși nterdicțiile au fost argumentate prin depistarea unor virusuri periculoase, analiștii East-fruit susțin că acestea s-au intensificat extrem de mult în ultimul timp și ar fi o metodă de a susține autoaprovizionarea cu fructe și legume, mai ales că Rosselhoznadzor a fost de mai multe ori utilizat drept instrument politic pentru țările ce erau direct dependente de livrările în Federația Rusă.

Dacă interdicțiile privind importul de legume și fructe în Rusia sunt într-adevăr motivate politic sau economic, atunci ar putea să apară probleme în viitorul apropiat și pentru alți furnizori, inclusiv Moldova.

În ultimele 2 luni, 7 loturi de prune moldovenești au fost distruse din cauza depistării organismelor de carantină, iar Rosselhoznadzor a solicitat ANSA să intensifice controlul

Dosar Media

Ai o noutate?