Tănase, umilire pentru Dodon: SIS-ul nu-s chiloții primei doamne, portretul lui Putin și conservele …

Transferarea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, dar și alte inițiative lansate de PSRM în ultimele zile și votate astăzi, precum oferirea unui statut special pentru limba rusă, fac parte dintr-un scenariu de subminare politică a Republicii Moldova ca stat. De această părere este expertul în drept Constituțional, Alexandru Tănase.

Alexandru Tănase a declarat pentru deschide.md că nu crede că ar fi vorba de o simplă bulibășeală politicianistă.

„Lucrurile trebuie privite în ansamblu. Nu cred că asistăm la o banală bulibășeală politicianistă, unde un „prișidinti” care s-a supărat că a pierdut alegerile își ia cu sine SIS și SPPS, împreună cu chiloții primei doamne, portretul lui Putin și conservele din beciurile reședinței de la Condrița. SIS-ul nu-s chiloții primei doamne, portretul lui Putin și conservele din beciurile reședinței de la Condrița. Lucrurile sunt mult mai grave. De fapt asistăm la o tentativă de capturare a unor instituții importante ale statului în scop subversiv”, a declarat el.

Potrivit expertului, după ce Igor Dodon a fost dat jos de la putere, cetățenii asistă la o serie de acțiuni foarte periculoase de subminare a statului.

„Mesajele de incitare la separatism, lansate de președintele Dodon la sudul țării, imediat după ce a pierdut alegerile prezidențiale, tentativa de a tulbura liniștea interetnică prin revenirea la statutul limbii ruse – toate astea sunt parte a unui scenariu de subminare politică a Republicii Moldova ca stat. Aceste acțiuni antistatale, nu sunt nici pe de departe exhaustive. Kremlinul va încerca să vulnerabilizeze prin toate metodele Republica Moldova, nu doar prin incitare la ură interetnică și separatism. După mesajele trimise de Maria Zaharova de la Moscova, trebuie să fim gata că vom asista curând la anumite provocări și pe dimensiunea transnistreană”, menționează Alexandru Tănase pentru deschide.md.

Expertul atrage atenția că Igor Dodon, chiar dacă a pierdut alegerile, rămâne a fi succesorul unui sistem politic și al unei majorități parlamentare produse de acest sistem.

Alexandru Tănase menționează că re-subordonarea instituțiilor față de Parlament nu are absolut nicio rațiune instituțională. Mai mult ca atât, precizează expertul, mutarea instituțiilor statului „dintr-o valiză în alta, în funcție de conjunctura politică”, afectează grav însăși funcționalitatea acestor instituții, „care în loc să-și facă liniștiți datoria, sunt atrase în jocuri politice”.

Citește și: VIDEO//Duminică, la protest! Maia Sandu cere sprijinul popular pentru a-i alunga pe Șor și Dodon de la putere  

Dosar Media

Ai o noutate?