Colaj: Dosar Media

Voronin acuză ambasadorul SUA la Chișinău de ingerință în activitatea mai multor instituții de stat

Liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin acuză ambasadorul SUA la Chișinău de ingerință în activitatea mai multor instituții de stat.

Vladimir Voronin a transmis o scrisoare deschisă lui Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA, în care l-a acuzat că încalcă Convenția de la Viena din 1961, cu privire la relațiile diplomatice și că se implică în activitatea instituțiilor de stat, cum ar fi Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Procuratura Generală, Comisia Electorală Centrală și Banca Națională a Moldovei.

„Dumneavoastră, domnul ambasador, încercați să faceți presiuni asupra instituțiilor statului în interesul anumitor grupuri politice și oficiali ai Republicii Moldova. Astfel de activități nu sunt prevăzute de Convenția de la Viena, ci, dimpotrivă, sunt direct interzise de aceste documente de bază”, a spus Vladimir Voronin în mesajul transmis Ambasadorului SUA

Ambasada SUA la Chișinău nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

Cine este Vladimir Voronin?

Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941 în satul Corjova, Dubăsari.

În anul 1961 a absolvit Tehnicumul Cooperatist din Chişinău, în anul 1971 – Institutul Unional pentru Industria Alimentară, în anul 1983 – Academia de Ştiinţe Sociale de pe lângă CC al PCUS, iar în anul 1991 – Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS.

De specialitate este inginer-economist, politolog şi jurist. Are gradul militar de general-maior.

În 1993 – copreşedinte al Comitetului organizatoric al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. În anul 1994 este ales prim-secretar al CC al PCRM. În 1996 a candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

A fost deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislaturile a X-a şi a XI-a. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislaturile XIV-a – XVIII-a.

În perioada 4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009 deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

Este cavaler al unor distincţii de prestigiu: Ordinul „Sfântul întocmai cu Apostolii Marele Cneaz Vladimir”, Ordinul „Sfântul Dreptcredincios Cneazul Dimitrii Donskoi” de gradul I (2005, Biserica Ortodoxă Rusă), Ordinul „Cneazul Iaroslav Mudrâi” de gradul I (2005, Ucraina), Ordinul „Binecuviinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” de gradul I (2005, Mitropolia Moldovei), Ordinul „Sfântul Mormânt” (2009, Biserica Ortodoxă a Ierusalimului), precum şi al unor distincţii supreme ale Bulgariei, Croaţiei şi Greciei.

Dosar Media

Ai o noutate?