Foto: AzerTag

Schimburi de focuri la frontiera armeano-azeră: părțile se acuză reciproc

Armenia a cerut ajutorul Rusiei, Șoigu l-a telefonat pe ministrul azer al Apărării

La frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan s-au înregistrat noi schimburi de focuri marți, 16 noiembrie, iar ministerele Apărării de la Erevan și Baku s-au învinuit reciproc de reintensificarea tensiunilor militare.

Într-o știre de ultimă oră, Azertag informează că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a telefonat pe ministrul Apărării al Azerbaidjanului, Zakir Hasanov, în legătură cu situația de la granița de stat azero-armeană.

În discuția telefonică, Zakir Hasanov a informat „despre reprimarea decisivă a provocărilor armene la granița de stat a celor două țări”, iar Serghei Șoigu „și-a exprimat disponibilitatea de a depune eforturi pentru a opri operațiunile militare și a stabiliza situația”, informează agenția de presă de la Baku.

Ministerul armean al Apărării a anunţat că 12 militari au fost capturaţi de armata din Azerbaidjan, potrivit agenţiilor de presă internaționale.

Armenia a solicitat  ajutorul Rusiei în conflictul militar cu Azerbaidjanul. „Deoarece a avut loc un atac asupra teritoriului suveran al Armeniei, în baza unui tratat din 1997, solicităm Rusiei să apere integritatea teritorială a Armeniei. Am pregătit şi o solicitare în scris”, a anunțat secretarul Consiliului de Securitate din Armenia, Armen Grigoryan, citat de Tass și Reuters. Într-un apel adresat pe 16 noiembrie, ministerul armean de Externe îi cere Rusiei să intervină „pentru a îndepărta forțele armate azere” din Armenia, mai transmit agențiile de presă internaționale.

La rândul său, ministerul Apărării din Azerbaidjan a informat, printr-un comunicat de presă, că forțele azere au împiedicat „provocări la scară largă” inițiate de forțele armene în raioanele de graniță Kalbacar și Lacin.

Doi militari azeri au fost răniți, când forțele armate armene au tras focuri de mortieră și artilerie, potrivit ministerului Apărării de la Baku, citat de Azertag

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Republicii Islamice Iran, Seyid Ibrahim Raisi, au discutat și despre situația din jurul Karabahului într-o discuție telefonică din 16 noiembrie, în cadrul căreia au discutat despre relația bilaterală ruso-iraniană. „Vladimir Putin a informat despre măsurile luate de partea rusă pentru a asigura încetarea focului, a debloca căile de legătură și de transport, a asigura o viață pașnică în regiune”, a informat Serviciul de presă al Kremlinului.

Menționăm că azerii constituie cea mai importantă minoritate etnică din Iran.  Potrivit unor estimări, 12-22 de milioane de azeri ar locui în Iran, potrivit altor estimări – ar fi vreo 25-30 de milioane. Azerbaidjanul avea 10,11 milioane de locuitori în 2020.

Acum un an, confruntările militare dintre Armenia şi Azerbaidjan în Nagorno-Karabah s-au încheiat printr-un armistiţiu semnat pe 10 noiembrie 2020, după 44 de zile de lupte, care s-au soldat cu sute de morţi şi mii de răniţi de ambele părți.

Pe 8 noiembrie, Azerbaidjanul a sărbătorit Ziua Victoriei – împlinirea unui an de la victoria asupra Armeniei în cel de-al doilea război din Karabah.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?