captură: privesc.eu

Scandalos: ”CEC va spune că nu are timp pentru a deschide secțiile de vot în diasporă” – PPDA îi cere Comisiei să nu se antreneze în jocuri dubioase

Platforma DA anunță, în cadrul unei declarații publice, că solicită Comisiei Electorale Centrale „să iasă public și să demonstreze că nu a avut suficient timp pentru a deschide secții de votare peste hotare”.

În cadrul declarației, PPDA își asumă „o nouă victorie în ce privește apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor Republicii Moldova aflați în diasporă”, făcând referire la faptul că ieri Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de recurs depusă de către Comisia Electorală Centrală împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău.

”Comisia Electorală Centrală, în loc să execute hotărârea Curții de Apel Chișinău, nu a făcut decât să mai tragă de timp, pentru a da vina pe contestatari la o eventuală imposibilitate a constituirii secțiilor de votare peste hotare motivând prin timpul scurt rămas. Le spunem cu tărie, nu puteți voi fura cât putem noi vota. Comisia Electorală Centrală va spune că nu are timp suficient. Atunci să iasă public și să demonstreze cu probe că nu au avut timp suficient și nu-l au nici acum pentru fapte bune, așa cum au avut timp pentru emiterea unor hotărâri ilegale contestate și anulate de către instanța de judecată”, se mai arată în declarația Platformei DA.

În aceste momente, are loc cu ușile închise ședința la care reprezentanții Comisiei Electoarele Centrale (CEC) și cei ai Ministerului Afacerilor Externe (MAEIE) se consultă pe subiectul privind numărul secțiilor de vot deschise peste hotare la alegerile parlamentare anticipate din iulie. Informația a fost confirmată de către serviciul de presă al MAEIE.

Dorin Cimil, președintele CEC, Vladimir Șarban, vicepreședintele CEC și Maxim Lebedinschi, secretarul CEC, au avut o întrevedere oficială cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, E.S. Dereсk J. Hogan.

Oficialii au discutat mai multe aspecte referitoare la organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, inclusiv prin prisma acțiunilor întreprinse de CEC pentru desfășurarea proceselor electorale și a provocărilor existente.

O temă aparte a discuțiilor s-a referit la organizarea alegerilor în afara țării. Oficialii au realizat un schimb de informații și păreri în contextul deciziilor instanțelor de judecată pe marginea deschiderii secțiilor de votare în străinătate.

Alte subiecte de interes s-au referit la asigurarea dreptului la vot pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, acțiunile întreprinse de CEC pentru contracararea transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare, dar și realizările, de comun cu alte instituții ale statului, în vederea prevenirii răspândirii și infectării cu virusul COVID-19 în procesul de organizare a alegerilor.

Dosar Media

Ai o noutate?