Ambasada Rusiei și cea a României la Chișinău se atacă reciproc, având opinii diferite despre un ”adevăr istoric”. Deși poziția oficială a României este aceeași de-a lungul anilor și este bine cunoscută Kremlinului, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a criticat dur declarațiile Ambasadei României, privind „memoria veșnică a soldaților căzuți în 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Într-un comunicat de presă, reprezentanții misiunii diplomatice acuză diplomații români de „cinism”.
„Cu nedumerire am luat notă de declarația ambasadei României în Republica Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au căzut eroic pe 14 iulie 1941 pentru eliberarea „Basarabiei” de ocupația sovietică”. Îndemnul reprezentanților oficiali a Bucureștiului, care chemă la păstrarea „memoriei veșnice a eroilor” sună cinic”, se arată în comunicatul de presă publicat de Ambasada Rusiei la Chișinău.
Totodată, reprezentanții diplomatici ai Moscovei au transmis un mesaj pentru Ambasada României:
„Vrem să amintim că adepții infractorului nazist Antonescu, ale cărui acțiuni au fost condamnate de tribunalul de la Nuremberg și cel de la București și memoria cărora diplomații români îndeamnă „să nu fie uitată niciodată” au lăsat, într-adevăr, o moștenire care poate fi uitată cu greu. Urmașii celor zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii lui Antonescu și de călăul lui, Alexianu, – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – cu mare greu vor putea uita infracțiunile ticăloșilor fasciști, care și-au justificat fărădelegile prin „lupta pentru reunificare”.
Reacția vine după ce Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.
Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că: „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.
Socialiștii nu și-au trădat afilierea geopolitică către Moscova, respectiv au venit și ei astăzi cu un comunicat de presă, în care au condamnat declarațiile ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță.
„Prin declarația sa, ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Partidul Socialiștilor a susținut în mod constant relațiile de prietenie cu țara vecină -România. Totuși, astfel de capricii ale ambasadorului României nu pot duce decît la tensiuni între țările noastre și la o scădere a autorității statului român și a diplomaților săi în rîndul cetățenilor Republicii Moldova”, sunt de părere socialiștii.
Tot astăzi, candidatul blocului UNIREA la alegerile prezidențiale, Dorin Chirtoacă a protestat în fața ambasadei Rusiei la Chișinău, condamnând ”atacul furibund al ambasadei Federației Ruse la Chișinău”. Totodată, Chirtoacă a cerut ca SIS-ul, dar și Procuratura Generală să rețină agenții secreți ai Rusiei la Chișinău.
”Condamn cu vehemență atacul furibund și declarațiile nesăbuite ale ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, la adresa ambasadei României și ale ambasadorului Daniel Ioniță. Primul și cel mai de nădejde aliat al Germaniei naziste a fost Rusia sovietică”, declară Chirtoacă.
Totodată, Chirtoacă a cerut ca SIS-ul, dar și Procuratura Generală să rețină agenții secreți ai Rusiei la Chișinău. Mai mult, acesta solicită convocarea ambasadorului Oleg Vasnețov la Ministerul de Externe și a i se înmâna o notă diplomatului, în legătură cu declarațiile, pe care, Chirtoacă le numește inacceptabile și declararea ambasadorului Rusiei la Chișinău, persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova.
Citește și: Ioniță reacționează la declarațiile lui Vasnețov: transformarea în temă electorală – cinism