Sandu îl avertizează pe Dodon, care vrea să-i ia SIS-ul și SPPS: veți simți pe pielea proprie supărarea a 1,6 milioane de oameni.
Președintele ales, Maia Sandu, atenționează socialiștii, care intenționează să scoată din subordinea președintelui mai multe instituții ale statului, care au revenit în subordinea șefului statului în iunie 2019, să nu încerce răbdarea oamenilor. Astfel, președintele ales, dă de înțeles că oamenii ar putea ieși inclusiv în stradă, dacă autoritățile vor merge pe această cale, pe care Sandu, o consideră anticonstituțională.
”Le amintesc celor care pun la cale scoaterea din subordinea președintelui a anumitor instituții ale statului, că la aceste alegeri au votat un milion 650 de mii de oameni. Acești oameni au mers la vot pentru că cred în puterea președintelui de a schimba lucrurile. Vă recomand insistent să nu încercați răbdarea acestor oameni. Să nu vă bateți joc de votul lor și să nu veniți cu inițiative neconstituționale și periculoase, pentru că altfel veți simți pe pielea proprie supărarea acestor oameni”, a declarat Maia Sandu.
Citește și: Maia sandu își va schimba părerea – ce spune procurorul general
Socialiștii ar intenționa să introducă în Parlament un proiect care prevede transferul Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui înapoi în subordinea Parlamentului. Un alt proiect elaborat de socialiști ar prevedea trecerea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat de la Președinție – la Guvern.
În 2016, în perioada guvernării Plahotniuc, Serviciul de Informații și Securitate a migrat sub oblăduirea Parlamentului după ce asimilase Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat. Atunci, în decembrie 2016, decizia guvernării controlate de Plahotniuc îl nemulțumea pe proaspăt alesul președinte Igor Dodon.
Citește și: Cine va rosti mesajul de Revelion: Sandu sau Dodon
După eșecul din 15 noiembrie al lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, socialiștii s-au răzgândit – vor ca Serviciul de Informații și Securitate să treacă înapoi în subordinea Parlamentului, ca pe vremea lui Plahotniuc, iar Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat să treacă în subordinea Guvernului, care tot de socialiști este controlat. Argumentul lor este că noul președinte, Maia Sandu, ar putea destabiliza situația având SIS-ul și SPPS-ul în subordine.
Deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi argumentează decizia prin faptul că Maia Sandu a venit în funcția de președinte pentru a destabiliza situația.
”Știți care a fost greșeala doamnei Sandu. Ea credea că venind în funcția de președinte a țării, ea va conduce toată Moldova. Îmi place ideea, pentru că dacă vine domna Maia Sandu să destabilizeze situația în aceste structuri de forță.”, a declarant Lebedinchi în cadrul unei emisiuni de la Jurnaltv.
Menționăm că în turul doi al alegerilor prezidențiale Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, candidat independent, dar susțunut de PSRM – 42,25%. În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.