Reacția Avocatului Poporului la decizia CSJ cu privire la votul în diasporă

Avocatul Poporului  salută decizia CSJ adoptată ieri, 22 iunie, prin care  se menține hotărârea din 17 iunie 2021 a Curții de Apel Chișinău, în cauza de contencios administrativ, privind anularea Hotărârii nr. 4966 din 05 iunie 2021 și Hotărârii nr. 4974 din 08 iunie 2021 adoptate de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova și obligarea la emiterea actului administrativ.

Ombudsmanul consideră că ”prin implementarea deciziei în cauză va fi asigurat dreptul la vot tuturor cetățenilor, în special celor care se află în afara țârii și care și-au manifestat voința de a-și exercita acest drept fundamental. Maia Bănărescu speră că CEC va lua cea mai judicioasă decizie care ar permite realizarea dreptului constituțional la vot al cetățenilor moldoveni aflați peste hotare”.

Avocatul Poporului și-a expus poziția în problema dată în Concluzia sa nr.07-1/25 din 10.06.2021 depusă în cadrul examinării pricinii de către Curtea de Apel Chișinău privind mărirea numărului secțiilor de votare în afara țării, pentru satisfacerea în deplin volum a solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova, așa cum este specificat în Hotărârea nr.3-74/2021 din 17 iunie 2021 şi a solicitat să se țină cont de acestea în procesul de examinare a cererii de recurs precitată.

Ulterior Maia Bănărescu a depus o notificare la CSJ în dosarul privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare în care și-a reiterat argumentele expuse la Curtea de Apel Chișinău.Curtea de Apel Chișinău la pronunțarea Hotărârii nr.3-74/21 din 17 iunie 2021 în materie de contencios administrativ a ținut cont inclusiv de Concluziile Avocatului Poporului depuse în vederea apărării drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanelor.

Și în notificarea depusă la CSJ, Avocatul Poporului a menționat că rezultatul ultimelor scrutine electorale a demonstrat ineficiența eforturilor statului în asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot. Cauza principală a încălcărilor admise este lipsa de acces la organele electorale deschise peste hotarele țârii, prin numărul insuficient a secțiilor de votare și a buletinelor de vot. Astfel, în Raportul anual privind situația respectării drepturilor omului în Republica Moldova în 2020, Ombudsmanul a recomandat mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a buletinelor de vot pentru asigurarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Potrivit deciziei instanței de apel, CEC a fost obligată să-și revizuiască hotărârea și să majoreze numărul secțiilor de votare peste hotare până la 191 cât a recomandat Ministerul de Externe.

Amintim că vineri, membrii autorității electorale au avut o discuție cu reprezentanții Ministerului de Externe după care CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel.

Dosar Media

Ai o noutate?