Proiectul de lege pentru ratificarea Memorandumului dintre Republica Moldova și UE privind asistența macrofinanciară, aprobat de Guvern

Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Memorandumului de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE), care prevede acordarea unei asistențe financiare în valoare de 150 milioane de euro. O parte din această sumă, 30 milioane de euro, va fi oferită sub formă de grant, iar 120 milioane de euro – sub formă de împrumut. În acest sens, în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri, au fost aprobate și proiectele de lege pentru ratificarea Acordului de grant și a Acordului de facilitate de împrumut.

Această asistență va facilita redresarea economică a Republicii Moldova prin promovarea unui set de politici care vizează domenii precum sectorul energetic, statul de drept și lupta împotriva corupției, guvernarea sectorului public și climatul de afaceri. Banii vor fi alocați pentru a acoperi necesitățile bugetare ale țării noastre.

Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate, începând cu prima zi de la intrarea în vigoare a Memorandumului de Înțelegere, și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.

Memorandumul de înțelegere dintre Republica Moldova și UE privind asistența macrofinanciară a fost semnat la data de 22 iunie curent, de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și Paolo Gentilone, comisar european pentru economie.

Pentru a intra în vigoare, Memorandumul urmează a fi ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova.

Decizia privind acordarea asistenței macrofinanciare Republicii Moldova a fost adoptată de către Parlamentul European și Consiliul UE la data de 6 aprilie 2022, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de Covid-19

Turcan Ana

Ai o noutate?