Prețurile la miezul de nucă a crescut substanțial în ultima perioadă. Dacă în octombrie, miezul de nucă era comercialziat cu 85 de lei kilogramul, în noiembrie, prețul a ajuns la 95 -100 de lei, atingând nivelul anului trecut.
Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere sunt de părerea că această scumpire este neașteptată. Mulți producători au început deja să se obișnuiască cu ideea că în acest sezon nucile vor fi mai ieftine decât anul trecut.
Se estimează că principalul motiv al creșterii costurilor este roadă mai mică cu 40 la sută decât anul trecut, potrivit estimărilor preliminare ale experților.
Un alt motiv, ar fi contractele fierbinți de furnizare a producției către clienții tradiționali din Uniunea Europeană.
Menționăm că, în anul recut, prețul angro de comercializare a jumătăților mici de miez de nucă nu depășea 65-70 lei/kg.
Nucile moldovenești au ajuns și în Franța. Pe rafturile magazinelor din Paris, miezul este vândut la un preț mult mai mare decât în magazinele de la noi din țară. 19,30 de euro, atât costa kilogramul, adică aproximativ 380 de lei.