Povestea mea: ”Patiseria Dulciuri by Diana din satul Țipala – visul care a devenit realitate în plină pandemie de COVID”, Diana Bivol

”Povestea mea”, o serie de articole motivaționale, inspirate din experiențele personale ale celor care și-au depășit fricile, au trăit bucuria unui succes, au devenit mai echilibrați emoțional.

Sinceră să fiu nu mai știu când mi-am dat seama că îmi place să fac dulciuri. Îmi amintesc că primul tort făcut ”pentru public” a fost la balul de absolvire în clasa a XI-a. L-am făcut împreună cu sora mai mare, era unul special – ”Lapte de pasăre”. Apoi, când eram însărcinată cu primul copil, ca să nu stau fără treabă, am început să studiez despre metode de realizare a decorului torturilor. Primul tort ”făcut profesionist” a avut forma unui corp de domniță, tare plină de celulită, i l-am dăruit fratelui meu.

Mult mai târziu m-am angajat la o companie de producere, pentru a vedea bucătăria din interior. Acela a fost momentul când am hotărât că asta îmi place, mai ales că până atunci soțul meu nu prefera dulciurile, însă cele făcute de mine începuse să îi placă.

Am încercat multe rețete, din cărți de specialitate, culese de pe internet, cumpărate de la diferiți cofetari de renume, dar îmi plăcea să adaptez fiecare rețetă după preferințele soțului și a fiicelor, mai târziu a prietenilor, astfel mi-am creat un fel de bază de date – ”lista mea de rețete”.

Îmi doream ca dulciurile mele să fie gustate de mai multă lume

Mai bine de 4 ani am făcut dulciuri la comandă, mai mult pentru familie, prieteni, rude. Țin minte că ne întorceam din România, de unde cumpărasem un utilaj pentru afacerea care abia o începeam și am fost sunată de o prietenă că ar vrea să îi pregătesc un tort.

Am acceptat cu bucurie, pentru că eram în pană de idei ce cadou să îi fac omagiatei. Așa a început epopeea dulciurilor duse în dar celor la care mergeam la sărbătoare. Mai târziu am făcut și câteva proiecte de caritate pentru ca mai multă lume să cunoască gustul dulciurilor mele și să le savureze.

De la patiser ”amator” la ”profesionist”

Acum pot spune cu fermitate că sunt deja un patiser profesionist, după ce am urmat mai multe cursuri de nivel național și internațional.

Primii mei ”profesori” i-am întâlnit în bucătăria de la IMC Market, îi mulțumesc în special Oxanei Scurtu. Apoi am făcut studii în domeniu la Asociația dezvoltării artei culinare, studioul ”Tânărul Patiser” și Școala Pekan. Am urmat și alte cursuri la Maria Shiwersky, Iulia Borodina, Alexandra Oveșcova, Maria Kozlova, Evghenia Voloshina, DaMaster_cake.

De ce am ezitat ani la rând să deschid o afacere


Gândul de a lansat o afacere în acest domeniu nu m-a părăsit în ultimii ani, am lansat Dulciuri by Diana pe online, dar nu mă simțeam pregătită să fac următorul pas. Adică, eram conștientă de efortul financiar pe care trebuia să-l depun și înțelegeam exact cum trebuie să stea lucrurile, ce și cum trebuie să fac, dar încă nu-mi permiteam să acționez, să pun în practică cunoștințele mele pentru a oferi un serviciu profesionist și de calitate. Tocmai de asta, mi-am aprofundat continuu cunoștințele, am urmat multe lecții atât teoretice, cât și practice.

Visul a prins contur în culori chiar mai aprinse decât îmi imaginam eu!

În urmă cu un an am hotărât că trebuie să-mi ”oficializez pasiunea”. Inițial doream un studio de producere, însă discutând cu mai multă lume am sesizat lipsa unui local pentru a petrece timpul liber cu familia în comuna noastră, satul Țipala, raionul Ialoveni.

Încet am găsit un spațiu (Dumnezeu mi l-a scos în cale), am aplicat la un grant de finanțare la ODIMM și anume programul ”Femei în afaceri”, unde am și câștigat 110 000 lei pentru utilaj și 19 500 lei pentru servicii. Visul a prins contur în culori chiar mai aprinse decât îmi imaginam eu!

Acum, alături de mine sunt doar două persoane care mă ajută să mențin ordinea în cafenea: se ocupă de clienți, asigurarea cu cantitatea necesară de produse, au grijă de ambianță. Cât ține nemijlocit de producere, deocamdată muncesc singură. Încă nu am găsit persoana care ar vrea să învețe să creeze dulciuri.

Clienții sunt mulțumiți, asta contează acum


Riscuri desigur sunt. Dar nu sunt într-atât de majore. Comuna noastră e una specifică, avem oameni gospodari care știu a prețui timpul și banii lor. Venind cu un serviciu de înaltă calitate și produse calitative știu că voi avea clienți aici în localitate.

Încă nu reușesc să sesizez împlinirea visului. E mult de muncă. Clienții sunt încântați că pe lângă o prăjitură bună, acum pot petrece timp într-un local frumos, cu cafea bună.

Când apar primele greutăți, căutați soluții, nu lăsați mâinile în jos

Dacă ezitați, înseamnă că încă nu sunteți pregătiți. Informați-vă cât de mult posibil despre domeniul în care vreți să deschideți o afacere. Cântăriți la rece toate argumentele. Creați-vă un business plan bine pus la punct, ca atunci când apar primele greutăți să găsiți soluții, nu să lăsați mâinile în jos.

Dacă aveți și voi o poveste care îi poate inspira pe cei din jur să devină mai buni, o puteți trimite la adresa electronică dosarmedia@gmail.com

Dosar Media

Ai o noutate?