Povestea cașcavalului artizanal de la ”Sălașul Baciului” din Sadaclia – Dorina Baciu: Am așteptat doi ani o autorizație

”Povestea mea”, o serie de articole motivaționale, inspirate din experiențele personale ale celor care și-au depășit fricile, au trăit bucuria unui succes, au devenit mai echilibrați emoțional.

Un text de Dorina Baciu,
proprietara unei mici afaceri specializate în producerea cașcavalului artizanal

După 10 ani munciți în Italia, am revenit în țară. La sat, da… la sat, nu la oraș. Pentru mine orașul e o sufocare în privința traiului.                                                  

Am venit cu un produs nou pentru piața din Moldova

Totul a început acum 6 ani, atunci când am înființat o  mica fabrică, de producere a cașcavalurilor artizanale din lapte de oi, capre și vaci după tehnologia italiană. Pentru asta am adaptat o anexă la casa părinților din satul Sadaclia, Basarabeasca. Dacă aș fi provocată să o iau de la început, aș face cu totul altfel.

Marea provocare a noastră a fost să aducem pe piață un nou produs necunoscut. A fost nevoie de mult efort să convingem consumatorii că este de calitate. O remarcă aici, cei ce se vor să producă ceva de calitate, trebuie să înțeleagă că va fi nevoie de foarte multe investiții și mai puțin vor avea de câștigat. 

Am așteptat doi ani o autorizație

O altă provocare a fost  să obținem autorizația  pentru munca artizanală pe care o realizăm. Până am obținut autorizația a durat doi ani de zile.

Legislația noastră nu atribuie termenul de artizanat pentru întreprinderile alimentare. Un producător artizanal nu poate să lucreze după standardele fabricilor mari, nu e posibil acest lucru.

Reprezentanții statului ne cereau să ne conformăm standardelor existente, iar pe de alta, încercam cu toții să identificăm cele mai potrivite prevederi pentru a putea activa legal și, totodată, după propriile reguli. Până în ziua de azi de astăzi, ne confruntăm tot timpul cu unele probleme care ar putea fi simplificate. Cred că asta e partea cea mai tristă din afacerea noastră.                                  

Forța de muncă – principala problemă

La producerea cașcavalului este antrenată întreaga familie, pentru că, este foarte greu să găsești oameni de încredere care să dorească să muncească cu dăruire. Este destul de greu să găsești în sat persoane de încredere. Am încercat, dar mi s-a creat impresia că lumea la noi nici nu prea vrea să muncească. Asta e o altă provocare și problemă cu care se confruntă țară noastră – lipsa forței de muncă.

Suntem acasă, asta e partea cea mai frumoasă


Trebuie să avem răbdare ca să putem merge înainte.  Sunt bătăi de cap, dar dacă ți-ai pus un scop trebuie să găsești tăria de caracter pentru a continua. Suntem acasă, asta e partea cea mai frumoasă. Cred că atunci când pornești o afacere, indiferent de domeniu, trebuie să ai încredere în tine și în ceea ce faci, să fii optimist și să crezi că ceea ce faci este bine. Atunci când ești o persoană pozitivă poți deschide foarte multe uși, indiferent unde ești – în ce țară, oraș sau sat.

Eu m-am regăsit și sper sa fie într-un ceas bun. Suntem în țara noastră: bună, rea, cum e ea. Avem libertate și suntem autonomi, nu depindem de nimeni. Ce poate fi mai frumos, că nimic nu luăm cu noi.

Eu le doresc succes tuturor celor ce vor să se mute la țară sau să revină în țară.

Cum este creat cașcavalul artizanal Sălașul Baciului

Brandul ”Sălașul Baciului” aparține familiei Dorina Baciu și Valeriu Motroi. Este o mică afacere de producere a cașcavalurilor și brânzeturilor artizanale, italiene în Moldova. Producătorul utilizează laptele obținut la propria stâna de oi și capre  iar în procesul de producere utilizează echipament performant adus din străinătate. Cașcavalurile oferite sunt naturale, fără adaosuri și fără conservanți, conțin doar lapte, cheag și sare și sunt produse doar în sezonul mulsului.

Dosar Media

Ai o noutate?