Foto: Canva

Şcolile auto, în vizorul Guvernului. Peste 6000 de absolvenți nu-și pot obține permisul de conducere

Peste 6.000 de persoane care au făcut școala auto nu pot fi admise la examenele externe pentru obținerea permisului de conducere. Asta pentru că școlile auto unde au fost instruite nu au licență valabilă.

După ce la adresa Guvernului au parvenit mai multe solicitări din partea școlilor auto cărora le-a expirat actul permisiv, prim-ministrul Ion Chicu a convocat o ședință pentru a examina necesitățile de reglementare a activității și acreditării școlilor auto.

Directorul-adjunct al Agenției Servicii Publice, Tatiana Cunețchi, a informat premierul că la începutul anului 2020 erau acreditate 181 de școli auto, dintre care, în luna septembrie, 134 aveau actele permisive valabile, celorlalte le-a expirat între timp.

„Trebuie să deblocăm situația și să nu admitem formarea cozilor de așteptare în procesul de evaluare a școlilor auto și, respectiv, la susținerea examenelor externe de către absolvenții acestora”, a spus premierul.

Pentru a remedia situația, s-a propus ca școlile auto cărora le-a expirat licența să evalueze repetat cei peste 6000 de cursanți, suportând cheltuielile din bugetul propriu. Acestea urmează să elibereze noi fișe de școlarizare absolvenților. 

GuvernMenționăm că, responsabilitatea de actualizare a actului permisiv revine școlilor auto, care trebuie inițial să depună o cerere la Agenția Națională pentru Asigurarea Calității în Educație și Cercetare pentru evaluarea externă în vederea acreditării. De asemenea, la începutul anului, Ministerul Educației Culturii și Cercetării a informat școlile auto despre necesitatea de inițiere a procedurilor pentru evaluarea externă și obținerea actului permisiv. Însă, din cele 47 de școli auto cărora le-a expirat actul permisiv, doar 6 au depus cererea pentru evaluarea externă.

La discuții au participat Igor Șarov, ministrul MECC și Andrei Chiciuc, directorul ANACEC. În final, prim-ministrul a solicitat Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Fiscal de Stat și Agenției pentru Protecția Consumatorului să supravegheze activitatea școlilor auto care activează în prezent cu acte permisive expirate. 

Dosar Media

Ai o noutate?