Opinie// Problema gazelor naturale este una politică: ”Rușii, americanii și europenii vor rezolva problema Maiei Sandu”, spune Iurie Munteanu

Opinie// Problema gazelor naturale este una politică – ”Rușii, americanii și europeni vor rezolva problema Maiei Sandu”, spune  Iurie Munteanu

Membrul comitetului executiv politic al ”Congresului Civic” Iurie Munteanu susține că actuala guvernare nu se descurcă cu gestionarea crizelor profunde prin care trece Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută în studioul Radio Sputnik Moldova.  Munteanu crede că guvernarea PAS nu este în stare să asigure ”vremurile bune”

”Încă la sfârșitul lunii iunie eu am subliniat că, începând cu luna septembrie, noi ne vom confrunta cu o criză profundă și acută, deoarece eu nu am văzut vreun semn de capacitate a noii guvernări de a schimba lucrurile spre bine. (…) De la ”oameni buni veniți la guvernare”, acesta este un citat din sloganul folosit de PAS în campania electorală, până la ”vremuri bune” este o cale complicată de urmat”, spune membrul comitetului executiv politic al ”Congresului Civic” Iurie Munteanu.

Potrivit lui, guvernarea PAS a început cu stângul să gestioneze crizele interne ale țării, inclusiv criza din domeniul energetic.

”În loc să se preocupe cu problemele  de bază care stau pe agenda cetățeanului: prețurile, șomajul, tarifele, asigurarea Republicii Moldova cu resursele strategice,  guvernarea s-a ocupat cu sfadă, declarații de prost gust, zvonuri, a fost arestat în mod ilegal procurorul genera (…) declarându-l pe el ca fiind problema principală a Republicii Moldova. Nu s-a făcut nimic, acum noi doar ”savurăm” rezultatele primelor trei luni”, adaugă Munteanu.


Omul politic, Iurie Munteanu susține că problema gazelor naturale este una politizată în Republica Moldova, dar asta nu înseamnă, neapărat, că Federația Rusă ar avea anumite condiții politice.

”Guvernarea încearcă să ne inducă ideea că Gazprom sau Federația Rusă ar avea anumite condiții politice, dar nimeni nu ne spune care ar fi ele. Noi ne punem întrebarea: dacă până acum nimeni nu a numit aceste condiții politice, oare există anumite condiții? (…) Să admitem că ele sunt. Atunci, de ce Maia Sandu nu pune aceste întrebări pe tapet într-o întâlnire cu reprezentanții Federației Ruse?”, se întreabă Igor Munteanu

Totodată, Munteanu atrage atenția asupra faptului că, deși ar exista o alternativă, și anume Gazoductul Iași-Ungheni, oricum asta înseamnă să depindem de o decizie a Gazprom.

”Să revenim la alternativa Gazoductul Iași-Ungheni. Scuzare să am,  dar unica ieșire la acest gazoduct este gazoductul transbalcanic din Bulgaria, care intră în România prin Negru Vodă. Dacă România, frățește, va decide să ne ajute cu livrarea suplimentară a gazelor naturale pentru perioada de toamnă-iarnă, ea urmează să coordoneze cu Gazprom această livrare, deoarece oricum este vorba de gazul rusesc. (..) Oare situația asta nu este una politică, când este pus în pericol interesul întregii țării? ”, spune Munteanu

Întrebat dacă consideră că Republica Moldova va rămâne fără gaze naturale în această iarnă, Iurie Munteanu a declarat că – nu, dar a explicat că există unele riscuri, dar acestea presupun o înrăutățire a parametrilor legați de volumul de gaze naturale livrat țării noastre și de presiunea în țevi, nu mai mult de atât.  

”Eu nu cred că noi vom rămâne fără gaze și asta o afirmă toți experții neafiliați politic, nu cred că Gazprom va opri livrarea gazelor. Anumite probleme tehnice sunt inevitabile deoarece Gazprom urmează să livreze gazele prin Ucraina, iar gazoductul ucrainean  este într-o stare care cere intervenții tehnice majore,  deoarece nu a fost deservit cum se cuvine de-a lungul anilor.

Să nu uităm că Gazprom, ca să livreze gaze în Republica Moldova trebuie să ajungă la un compromis cu conducerea Ucrainei  și compania de stat din țara vecină care se ocupă de tranzitarea gazelor pe teritoriul Ucrainei. Nu cred că noi vom rămâne fără gaze naturale, dar nici să spun că condițiile livrării vor rămâne neschimbate”, spune Munteanu.

Menționăm că, Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a plecat în Polonia. Un anunț în acest sens, vicepremierul a făcut în această dimineață. Potrivit lui Spînu, în cadrul vizitei va fi abordat subiectul furnizării gazelor naturale.

”În perioada 18-19 octombrie efectuez o vizită de lucru în Polonia. În cadrul vizitei voi purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova” , anunță Andrei Spînu.

Amintim că, în cadrul ultimei ședințe a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), prezidate de prim-ministrul Natalia Gavrilița, a fost anunţată starea de alertă în ceea ce priveşte sectorul energetic al țării, astfel încât instituțiile statului să ia măsuri concrete pentru a preveni o eventuală declanșare a unei situații de urgență și pentru a asigura aprovizionarea țării cu gaze naturale.

După încheierea ședinței CSE, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat cele mai importante decizii ale CSE și a precizat  că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu.

”Vreau să fie foarte clar – starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării. În continuare, purtăm negocieri pentru ca contractul de aprovizionare cu gaze naturale să fie semnat în condiții bune pentru Republica Moldova. Pentru noi este foarte important ca oamenii să nu fie sever afectați de criza energetică globală. Pentru noi este esențial ca oamenii să aibă căldură și să-și continue activitățile de zi cu zi fără probleme. Statul va proteja cetățenii vulnerabili prin diverse măsuri compensatorii și vom veni cu ajutor pentru toți cei are au nevoie de acesta”, susține vicepremierul Andrei Spînu.

Astfel, pentru perioada imediat următoare, Comisia pentru Situații Excepționale a decis următoarele:

  •  Utilizarea păcurii, din data de 15 octombrie a.c., pentru producerea energiei electrice și termice.
  • Pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze, casnici, industriali și comerciali, în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețului gazelor.
  • Autoritățile administrației publice centrale și locale vor analiza soluții de economisire a consumului de gaze naturale și energie electrică.
  • Se impune Energocom-ului obligația în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din regiune, conform celei mai bune oferte de la potenţialii furnizori de gaze naturale pentru acoperirea deficitului de gaze naturale. Energocom a fost mandatat să înceapă cât mai curând procedura.

Totodată, ministrul Andrei Spînu a precizat că a avut discuții cu conducătorii întreprinderilor responsabile de sectorul energetic cum ar fi Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom etc., pentru a identifica pașii următori, menționând că există o strategie clară de depășire a crizei, pentru ca consumatorii să fie ajutați și protejați.

Dosar Media

Ai o noutate?