Nou record: Moldovenii au luat cu asalt magazinele – de unde le vin banii

Nou record: Moldovenii au luat cu asalt magazinele – de unde le vin banii

Consumul populației a atins un nivel-record în anul 2021, iar analistul economic Veaceslav Ioniță a comentat fenomenul în emisiunea sa „Analize economice”, transmisă pe internet.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, doar prin anii 2005-2006, după mai mulți ani grei sub aspect socio-economic, moldovenii au cumpărat atât de mult ca anul acesta. Atunci începuseră să-și cumpere apartamente, mașini, electrocasnice și alte bunuri după ce s-au angajat la muncă peste hotare și astfel li se îmbunătățise situația financiară.

Republica Moldova – „economie de consum” și „dormitorul Europei”

Pentru că, preponderent, populația cumpără bunuri de import, expertul a comentat: „Suntem în continuare, economie de consum. Suntem un dormitor al Europei – oamenii lucrează peste hotare, iar Republica Moldova este un loc unde oamenii se odihnesc”.

În anul curent, populația va face cumpărături într-un volum cu 35-40 de miliarde de lei mai mare decât în 2020, a estimat expertul. Într-o anumită măsură, această creștere, a admis el, i se datorează „oficializării” cumpărăturilor – s-a redus volumul achizițiilor făcute în piețe, populația preferând  tot mai frecvent magazinele.

Oamenii au făcut cumpărăturile amânate din cauza pandemiei

Ce factori i-au împins pe oameni în 2021 la cumpărături și de unde au bani? Veaceslav Ioniță a oferit răspunsuri la aceste întrebări și a numit patru surse din care provin banii.

El a apreciat că, după ce au trecut printr-o perioadă de incertitudine și temeri provocată de pandemia COVID-19 în 2020, reducându-și consumul, anul acesta oamenii au mai scăpat de frică, s-au acomodat la noile realități și s-au decis să-și procure bunurile a căror achiziție o amânaseră, din economiile pe care le aveau.

Expertul a exemplificat că, bunăoară, unele familii au decis să-și procure acum un frigider, o mașină de spălat etc. – un obiect care nu era o urgență anul trecut sau pe care nu-l puteau procura din cauză că magazinele specializate n-au funcționat o vreme în regim normal, din cauza pandemiei.

Mai multe cumpărături – mai mulți bani: iată de unde   

Salariile au crescut anul acesta, în comparație cu anul trecut – și acest factor încurajează consumul.

În al treilea rând, creditele au devenit mai accesibile pentru populație, astfel încât moldovenii s-au împrumutat de peste două ori mai mult decât în 2020. Ponderea creditelor obținute pentru consum și procurarea imobilelor este foarte înaltă – de vreo 97% din total, potrivit expertului. În context, Veaceslav Ioniță a punctat că oamenii se decid mai ușor să contracteze credite atunci când le cresc veniturile.    

Săptămâna aceasta, Banca Națională a Moldovei (BNM) a informat că volumul creditelor noi a crescut cu 36,2% în septembrie 2021, comparativ cu septembrie 2020. Moldovenii au împrumutat în total 4 miliarde 481 de milioane 500 de mii de lei (4 481,5 milioane lei) în septembrie 2021. Creditele de consum au deținut cea mai mare pondere – 63,9%.

În paralel, există o a patra sursă: moldovenii continuă să se întrețină cu bani câștigați peste hotare sau trimiși acasă de rudele care lucrează în străinătate.

Cumpărăm mai mult produse de import – banii merg la producătorii străini

Veaceslav Ioniță a menționat că o consecință a creșterii consumului este creșterea prețurilor. În septembrie, precizăm, rata anuală a inflației a ajuns la 6,68%. În luna august, inflaţia constituia doar 4,64%. O inflație anuală de aproximativ 5% este considerată de BNM optimă pentru dezvoltarea economiei moldovenești.  

Expertul economic a menționat că, în bună parte, cumpărăturile făcute de moldoveni sunt bunuri de import.

„Suntem în continuare, economie de consum. Suntem un dormitor al Europei – oamenii lucrează peste hotare, iar Republica Moldova este un loc unde oamenii se odihnesc”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

Prin urmare, banii economisiți de moldoveni, banii din salarii, banii împrumutați, banii câștigați în străinătate, în mare măsură, pleacă peste hotare, către producătorii străini.

Potrivit unui raport statistic oficial, în ianuarie-august 2021, importurile au crescut cu 32,5 %, în timp ce exporturile au crescut cu doar 18,6%.

În general, Republica Moldova importă de vreo două ori mai mult decât exportă.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?