Foto: zdg

Moldovenii din diasporă, ”obligați” să stea în rânduri interminabile și la alegerile din 11 iulie – CEC a refuzat să deschidă mai multe secții de votare

Comisia Electorală Centrală a decis astăzi, după mai multe ore de dezbateri, câte secții de votare vor fi deschise în afara țării. Astfel, de la cele 190 de secții de votare, despre care pomenea recent președintele CEC, Dorin Cimil, membrii Comisiei Electorale au decis să deschidă doar 139 de secții de votare în ”diasporă”.

Astfel, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi deschise 139 secții de votare, tot atâtea câte au fost la alegerile prezidențiale din 2020, asta în condițiile în care, Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții.

În cadrul ședinței de astăzi s-a propus ca alternativă deschiderea a 162 de secții de votare, însă propunerea nu a fost susținută. Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi a explicat că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la algerile prezidențiale.

Deși unii membri CEC au declarat că la scrutinul din 2020 mai mulți moldoveni care se află în afara țării nu au reușit să participe la vot, fie din cauza lipsei buletinelor de vot, fie din cauza numărului mare de alegători prezenția la o secție, argumentele nu au fost suficiente în opinia unor membri CEC pentru a mări numărul secțiilor de vot peste hotare.

Propunerea a fost susținută de patru membri CEC, Vadim Filipov, Vasile Gafton, Veaceslav Agrigoroaie și Andrei Volentir. Prin urmare, secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la alegerile precedente.

Totodată, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, CEC a decis deschiderea a 44 secții de votare la alegerile anticipate din 11 iulie, cu două mai mult decât la alegerile prezidențiale.

Dosar Media

Ai o noutate?