Miniștri occidentali s-au ferit să facă o fotografie de familie alături de reprezentantul Rusiei

Emisarul SUA pentru climă, John Kerry, a povestit marți că unii miniștri occidentali s-au ferit să facă o fotografie de familie la discuțiile despre schimbările climatice de la Kinshasa, pentru că nu voiau să apară alături de reprezentantul Rusiei, potrivit Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a zdruncinat relațiile Moscovei cu Occidentul, complicând eforturile internaționale de cooperare în cadrul unor crize globale, precum schimbările climatice, scrie Digi24.

Toți participanții la discuții trebuiau să facă fotografia de familie luni, după începerea evenimentului din capitala congoleză – ultima șansă de a discuta despre strategii climatice înainte de summitul COP27 din Egipt, în noiembrie.

Unii delegați europeni au refuzat să meargă în locul în care a fost făcută fotografia. Dintre cei care au participat, zeci de demnitari, inclusiv ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry și secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, au așteptat peste 10 minute înainte ca fotografia să fie făcută fără cei absenți.

Nu au vrut să apară în poză”, a spus Kerry, când a fost întrebat despre acest lucru. Nici oficialul american nu apare în fotografia de grup, la fel cum lipsesc emisarul britanic și cei ai unor țări UE.

„Nu știu dacă s-a luat o decizie comună. Știu că toți miniștrii acestor țări au fost foarte tulburați de prezența emisarului rus. Rusia nu este tratată exact ca celelalte țări în acest moment”, a mai spus Kerry.

Dosar Media

Ai o noutate?