Ministerul Finanțelor reacționează la protestul primarilor împotriva plafonării taxelor locale

Urmare a multiplelor solicitări din partea mediului de afaceri și asociațiilor de business, se propune stabilirea în Codul fiscal a unor plafoane a mărimilor maxime a taxelor locale, care sunt necesare agenților economici și autorităților publice locale sub aspectul previzibilității extinderii obligației fiscale. Așa răspunde Ministerul Finanțelor, la protestul de azi al primarilor, care au manifestat împotriva plafonării taxelor locale.

”Precizăm că, toate măsurile incluse în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021 au fost supuse unui amplu proces de consultări publice cu toate părțile interesante, a căror participare activă și responsabilă în cadrul acestui exercițiu a avut un aport valoros la elaborarea și definitivarea proiectului de lege. Proiectul de lege respectiv urmează să fie examinat de către Guvern, iar decizia finală privind adoptarea acestor măsuri de politică fiscală și vamală aparține Parlamentului”, se arată într-un comunicat al MF.

Ministerul Finanțelor reiterează că este deschis pentru discuții pe marginea oricărui subiect reflectat în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021.

”Astfel, astăzi, la ora 15:00, este planificată o ședință cu participarea reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova pe marginea subiectelor ce vizează măsurile de ordin fiscal”, mai scrie în comunicat.

Menționăm că, proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021 conține următoarele propuneri:

  • Anularea reducerii de 15% la achitarea impozitului pe bunuri imobiliare;
  • Acordarea dreptului autorităților locale din localitățile rurale de a stabili de sine stătător în limitele de la 0,05% până la 0,4% a cotei impozitului pe bunurile imobiliare;
  • Acordarea competențelor de a stabili taxe locale speciale pentru prestarea serviciilor publice locale, altele decât cele prevăzute de Codul fiscal, în mărimea și modul stabilit de autoritățile publice locale.

Primari, președinți de raioane, dar și experții din acest domeniu, se arată îngrijorați de inițiativa Ministerului Finanțelor, care propune în Legea Bugetului pentru anul 2020, plafonarea taxelor locale, lucru care, potrivit lor, atentează la autonomia locală.

Dosar Media

Ai o noutate?