Foto: agora.md

Igor Dodon critică, avertizează și amenință cu proteste – declarații după turul doi

Președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, a devenit foarte vocal după turul doi de scrutin. De pe poziția de învins, Dodon face declarații la stânga și la dreapta cu privire la soarta țării sub conducerea Maiei Sandu, președintele ales al Republicii Moldova.

Dodon critică, avertizează și chiar amenință cu proteste. Găsiți în acest articol doar o parte din declarațiile lui Igor Dodon făcute în ultimele zile. Igor Dodon spune că va lupta pentru statalitatea Republicii Moldova și pentru valorile acestei țări. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii live ”Președintele Igor Dodon răspunde”.

Dodon critică, avertizează și amenință cu proteste

Președintele în exercițiu spune că dacă viitorul președinte, Maia Sandu, va promova unirea Republicii  Moldova cu România, el, împreună cu echipa, se va opune acestei inițiative.

“Dacă noul președinte va acționa împotriva statalității Republicii Moldova, împotriva valorilor noastre, atunci noi vom lupta pentru a bloca aceste acțiuni. Vom lupta prin diferite metode, și legale, și prin intermediul Parlamentului. Și proteste vor fi”, a spus Igor Dodon.

Această declarație este făcută în contextul în care Maia Sandu nu s-a poziționat ca politician ”unionist”. Este adevărat că în campanie electorală pentru turul doi de scrutin ea a fost susținută de unioniști. Dar a fost un pas evident din partea lor, nu l-ar fi susținut nicidecum pe Igor Dodon.

Pentru a asigura stabilitatea în Republica Moldova, PSRM și PAS trebuie să uite de ură și să se așeze la masa de discuții. Această declarație Igor Dodon a  făcut-o la NTV Moldova.

“În prezent în Republica Moldova sunt doi lideri politici: Igor Dodon cu PSRM pe stânga și Maia Sandu cu PAS pe dreapta. Dacă ne dorim o stabilitate, atunci aceste două puteri politice trebuie să conlucreze. Eu nu văd o problemă. Trebuie să ne întâlnim, să fim mai maturi din punct de vedere politic, să discutăm. Alegerile au trecut, să uităm de ura din perioada electorală. Trebuie să ne gândim ce facem mai departe cu Parlamentul, cu anticipatele în 2021”, a spus Igor Dodon.

El a reiterat că Guvernul Chicu nu va demisiona în prag de iarnă, iar dacă PAS își dorește alegeri anticipate în martie 2021, atunci trebuie să discute cu PSRM. Oare de unde are Igor Dodon siguranța că celelalte fracțiuni ”nu contează”?

Dodon continua să declare că a fost susținut masiv în interiorul țării în ciuda ”crizei și a secetei”.

”A fost un vot de protest. Oamenii nu și-au dat votul pentru Maia Sandu, dar pentru a schimba puterea. Din cele 51% care în interiorul țării au votat pentru Maia Sandu, vreo 20% au votat nu atât pentru Maia Sandu, cât și-au dorit să schimbe puterea. Cine e de vină când e rău, pandemie, secetă… Puterea e de vină! Atunci să o schimbăm! Eu cred că asta s-a întâmplat în țară, dorința de a schimba. A fost un vot de protest. Deci nu este un vot pentru Maia Sandu, cât împotriva puterii și eu sunt sigur că o bună parte din acești cetățeni își vor schimba părerea”, a declarat Igor Dodon pentru un post privat de televiziune.

Igor Dodon își face griji pentru Maia Sandu, despre care spune că se află într-o situație complicată.

“Ea va trebui să aleagă, dacă va promova o politică echilibrată, așa cum am făcut eu în acești patru ani, fără declarații acide despre Rusia, pacificatori… și să piardă o bună parte din electoratul său. Ori, Maia Sandu trebuie să rămână acel politician, care în ultimii patru ani era împotriva rușilor”, a mai spus Igor Dodon.

De PSRM va depinde când va fi dizolvat Parlamentul

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, insistă în continuare pe alegeri parlamentare anticipate. În opinia acestuia, anticipatele ar trebui să aibă loc în lunile octombrie-noiembrie ale anului viitor. El a declarat, în emisiunea “Președintele Igor Dodon răspunde”, că acum în Parlament sunt cel puțin 40 de deputați care nu-și doresc alegeri anticipate, iar dacă și cei 37 de socialiști nu ar accepta, atunci ar fi cel puțin 70 de deputați. Cu toate acestea, Igor Dodon crede că anticipatele trebuie să fie organizate anul viitor, în toamnă. “De PSRM va depinde când va fi dizolvat Parlamentul”, a precizat președintele în exercițiu.

Votul electronic ar putea fi salvarea pentru partidele de stânga, de această părere este Igor Dodon.

”În Moldova ar fi ideal să se treacă la votul electronic. Aceste alegeri au demonstrat că acest vot electronic este necesar. Nu va trebui să mai deschidem secțiile de vot peste hotare. Despre asta se discută din 2010. Toate guvernele pro-europene au vorbit despre asta, dar nu au făcut nimic, pentru că nu au nevoie de el. Potențialul maxim în țările Uniunii Europene este de 300 de mii de voturi, iar în Transnistria este de 215 mii și în Rusia încă 400 de mii. Dacă toți acești oameni vor vota, atunci raportul fi de 65 la 35, în favoarea partidelor de stânga. Nu a existat interes din partea celor de dreapta”, a declarat Igor Dodon.

Va fi Igor Dodon prim-ministru?

El a precizat că nu intenționează să preia vreo funcție în guvern “Se spune că urmează să-mi dau demisia și doamna Greceanîi să mă propună în funcția de premier. Aberații. Eu voi rămâne în funcție până va fi învestit noul președinte. Ulterior, voi restabili calitatea de membru al PSRM, partid pe care l-am creat de la zero. PSRM are nevoie de o resetare, iar de această resetare mă voi ocupa în 2021”.

Dodon menționează că nu va demisiona până pe 23 decembrie.

”Am văzut că unii analiști, showmani politici lansează speculații că Igor Dodon repede o să se ducă în demisie, Greceanîi îl numește și el devine premier. Mandatul președintelui Igor Dodon este până pe data de 23 decembrie sau până la depunerea jurământului de următorul președinte, până atunci eu nu îmi voi da demisia și nici nu am de gând să merg la combinații, funcții… După jurământ eu îmi restabilesc calitatea de membru al PSRM și sper să revin în fruntea partidului”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS. Rezultatele arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% (943.486) dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25% (690 139).

Va urma…

Citește și: Cum vede Maia Sandu rezolvarea problemei transnistrene

Dosar Media

Ai o noutate?